От х:

Днес в x:

91 на сто от шофьорите се смятали за безгрешни. Преглед на печата

24 часа

2000 ще вземат пенсия над 1040 лева

Около 2000 ще са първите българи, които ще вземат пенсия над тавана - 1040 лв., през втората половина на 2019 г.

Тогава ще отпадне ограничението на новоотпуснатите максимални пенсии.

"Националният осигурителен институт (НОИ) не разполага предварително с всички необходими параметри, участващи в пенсионната формула, поради което не може да се определи точен размер на най-високата пенсия, отпусната след тази дата", обясниха от института пред "24 часа".

Труд

91 на сто от шофьорите се смятали за безгрешни

Девет от всеки 10 български шофьори се смятат са безгрешни на пътя. Само 9% си признават, че карат рисково, а от тях едва 6% - опасно. В същото време 73% от водачите са убедени, че всички други участници в движението са по-скоро рискови. Това сочат представените вчера данни от национално проучване на агенция "Експлика", направено по поръчка на застрахователни брокери.

Монитор

Деца с дълги коси аут от водните пързалки

Въпросните ограничения са записани в правилата за ползване на подобни съоръжения. Друго изискване, което трябва да се спазва при атракционите, включително и надуваемите замъци, станали много популярни напоследък, е да не се надвишава капацитетът им, защото по този начин се увеличават значително рисковете за безопасността на малчуганите. Наскоро, най-вероятно поради подобно надвишаване на капацитета, на водна пързалка в морски курорт в съседна Турция загина българско дете.

Стандарт

Новият закон за хората с увреждания опря до 100 млн. лева

Допълнителни около 100 милиона лева на година ще са нужни за обезпечаването на нов закон за личната помощ. Той ще обхване 77 104 души. По-леките случаи ще получат по 2 часа на ден, което означава 42 часа месечно. За да получат лична помощ хората с увреждания ще трябва да минат индивидуална оценка на потребностите си.

В момента държава отделя около 260 млн. лв. за хората с увреждания.

"Няма да позволя да бъдат засегнати правата на нито един човек с увреждания, нито този закон да се реализира за сметка на друга група хора с увреждания", категорична бе Манолова.

Сега

Никой не е виновен за 15-те жертви в Горни Лом

Четири години след взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, при който загинаха 15 души, Окръжният съд във Видин обяви и четиримата обвиняеми за невинни. Мотивите за решението ще излязат по-късно, но очевидно според съда загиналите сами са виновни за трагичната си участ.

Цехът за утилизация гръмна на 1 октомври 2014 г. Опустошението беше толкова голямо, че загиналите не можеха да бъдат разпознати. Тогавашният здравен министър Мирослав Ненков съобщи, че всичко на мястото на взрива се е изпарило.

Капитал дейли

Ревизия понижи чуждите инвестиции до 113 млн. евро към април

реките чуждестранни инвестиции в България достигат 113 млн. евро за периода януари - април тази година, показват последните данни на Българската народна банка (БНБ). Месец по-рано размерът беше по-голям, но ревизия на централната банка е намалила сумата основно заради понижени оценки на размера на дълговите инструменти. За сравнение, през същия период на миналата година чуждестранните вложения достигнаха ниво от 229 млн. евро.

Дума

БСП призова парламентът да е без лятна ваканция

Без августовска ваканция ще останат депутатите, ако бъде прието предложението на БСП Народното събрание да работи лятото. Корнелия Нинова обясни, че ПГ "БСП за България" ще настоява парламентът да работи, докато не бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Не е човешко и нормално депутатите да лежат по плажовете, а майките с децата да лежат в палатките и по жълтите павета, обясни тя, визирайки готовността на родителите да седят в палаткови лагери, докато не бъдат приети специални закони за децата с увреждания.

Нинова подчерта, че е необходим нов модел на грижа за хората с увреждания. Тя уточни, че Министерството на труда и социалната политика обсъжда три закона: Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги и Закон за личната помощ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини