От х:

Днес в x:

Решение на ВАС дава право на 13 000 в Хасковско за социални помощи според нуждите им

Близо 13 000 души. Толкова са според последната ставка на Областната социална служба в Хасково хората, получили месечна добавка за социална интеграция за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги през април. Общата сума, която им е изплатена, е над 309 хил.лева. Те вече ще могат да получават подпомагането според нуждите си, а не според унифицираната схема по Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Така е, защото вчера състав на Върховния административен съд отхвърли текстове от Правилника, касаещи именно тези социални помощи.

Според падналите текстове подпомагането се определя на базата на  гарантирания минимален доход. Месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги е в размер 15% от гарантирания минимален доход, а 20% гарантирания минимален доход е месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги. През тази година гарантирания минимален доход е 75 лв., което означава, че сумите на двете надбавки са съответно 11.25 лв. и 15 лв.

Според върховните магистрати обаче обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно. Мотивът им е, че водещият критерий, според Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера й, са единствено индивидуалните потребности. Затова сумата не може да бъде уеднаквявана, а трябва да е съобразена със степента на намалената трудоспособност или вида и степента на увреждане на лицето, за което социалната помощ е предвидена. И това е така, защото добавката е под формата на парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги, обучение; балнеолечение, лечение и рехабилитационни услуги, лекарства.

 Чрез обвързването на размера на добавката с гарантирания минимален доход се пречи на упражняването на гарантираните с Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи, мотивира решението си 5-членният състав на ВАС.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Катя
    3 0
    07:28, 20 юни 2018
    Хайде да сме реалисти. Колко човека реално живеят в Хасково?Не вярвам да са повече от 40, 45000.И от тях 13000 ще получат социални помощи. Давате ли си сметка каква е бедноста на населението?29%.Това е една трета от населението почти бе ей на помощи!

Още новини

Последни новини