От х:

Днес в x:

Марс ще свети ярко в небето, доближава Земята

Изображение 1 от 2

    Марс ще изглежда по-ярко на нощното небе през следващите шест седмици. Червената планета ще бъде най-близо до Земята от 2003 г. насам през юни и юли, когато нашата планета ще се намира между Марс и Слънцето.

    Марс ще бъде лесно видим с невъоръжено око през юли, изпъквайки сред останалите звезди, когато стигне до най-близката си точка. На 31 юли ще бъде най-яркък, според The ​​Weather Channel, тогава от него ще ни делят "едва" 57,6 милиона км. Марс ще бъде в опозиция в перихелий. С прости думи, опозиция е, когато Земята преминава между Марс и Слънцето.

    Опозицията на Марс се случва на всеки две години - последната се появи през май 2016 г. Но тази година е особена, защото в рамките на няколко седмици от опозицията, червената планета също ще достигне най-близката си точка до Слънцето в своята орбита - перихелия. Такава опозиция се случва веднъж на всеки 15 до 17 години, според НАСА.

    Марс може да изглежда светъл и красив от задния двор, но на планетата нещата не са никак романтични. Там продължава да вилнее гигантска прашна буря, която обхваща 1/4 от Червената планета.

    "Бурята е една от най-интензивните, наблюдавани някога на Червената планета", казва НАСА. Роувърът Opportunity е в центъра ѝ, в пълен мрак. Неговите слънчеви панели на осигуряват на ветерана на НАСА никакво захранване и той е в икономичен режим - не прави нищо, освен на определени преиоди време да проверява дали е постъпило захранване. Не е ясно дали старият роувър ще може отново да функционира след края на бурята, защото песъчинките може да са повредили или закрили оптиката му.. Най-новият роувър Curiosity се захранва с ядрена енергия и се намира в по-слабо засегнат от прашната буря район.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини