От х:

Днес в x:

Болницата във Враца (пред фалит) дала на лекар фантом 30 бона

Районна прокуратура във Враца внесе обвинителен акт срещу трима лекари за длъжностно присвояване на 32 476 лева, от МБАЛ "Христо Ботев" в града, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

В хода на разследването е установено, че в болницата е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение, в болницата били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в новооткритото отделение никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца и не е познат на никого от персонала в клиниката. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е платена сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени началникът на отделение "Съдова хирургия" и още двама лекари - бившият и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, с чието знание е извършвана измамата.

За улесняване на неправомерното изплащане на сумите началникът на отделението е извършил и документно престъпление, което е наказуемо по НК. Предстои Районен съд –Враца да насрочи разглеждането на делото.


 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини