От х:

Днес в x:

ЕС не ни задължава ниската цена да е основен критерий при обществени поръчки

Правилата на ЕС не ви задължават да изберете най-ниската цена на обществената поръчка. 
Това каза Елжбета Бенковска, европейският комисар, отговарящ за вътрешния пазар и промишлеността по време на конференция "Подобряване на достъпа до обществени поръчки".
 
Бенковска отбеляза, че винаги е по-добре да се гледа съотношението цена - качество и то в дългосрочен план. Тя обяви, че през месец септември за подобряване на практиката на възложителите ще бъде създаден център за компетенции на европейско ниво. Според
 
Според Бенковска са нужни целенасочени програми за възложители. Очаква се и започването на работата на първия център за насърчаване на иновативни обществени поръчки. Фокусът на работата е постигането на устойчивост и иновативност.
 
Относно предизвикателствата и промените, произтичащи от пазара на труда, свързани със застаряването на населението налагат развитието на социалните услуги, на инфраструктурата, която следва да е достъпна за хората с увреждания.
 
По думите й социалните предприемачи следва да имат достъп до пазара на обществени поръчки.
 
Друго голямо предизвикателство е свързано с процеса на дигитализация на икономиката. Еврокомисар Бенковска е убедена, че по-голямата наличност на данни, ще подобри достъпа до пазара на обществени поръчки. Изкуственият интелект също може да помогне за обществените поръчки.
 
Друго предизвикателство, което срещат много от държавите членки, е свързано с ефективна система за правни средства за защита. Еврокомисар Бенковска отбеляза, че това е много важна система като цяло за обществените поръчки, тъй като се залагат индикатори, с които да се измерва ефективността на услугите.
 
По думите й следва проектите да не се забавят в резултат от подадени съдебни искове. "С тази конференция отново ще покажем, че обществени поръчки ще спомогнат за конкурентоспособност и достъп до пазара", категорична е еврокомисар Бенковска.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че обществените поръчки не са дребен административен детайл, а средство за провеждане на политики. Така възложените обществени поръчки на година са под 10% от БВП, но като брой договори, компании, ангажирани лица - това е една политика, която достига до много хора.
 
Той насочи вниманието към мотото на бъдещето на кохезионната политика - "да се научим да правим повече с по-малко", като отбеляза, че голямата цел е да запълним тази конструкция със съдържание.
 
По думите му именно обществените поръчки са тези фини механизми, които биха могли да спомогнат за запълването със съдържание на този конструкт. Дончев отбеляза още, че системата е консервативна и ние не насърчаваме достатъчно иновациите. По думите му често иновативните решения, които се предлагат не се вместват в заданието на обществените поръчки. Той констатира още липса на чувствителност в това отношение.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини