От х:

Днес в x:

Изобретение на НАСА отпреди половин век може да убие рака (видео)

Ферофлуидът е много странно нещо. Наистина е научна фантастика. Но е създаден в НАСА като начин за преместване на гориво в космоса. И някой ден скоро може да се използва, за да лекува вътре в тялото ви.

Засега употребата му е малко по-светска. И определено изглежда добре на видео. Образува шипове, които излизат при прилагане на магнитно поле и те приличат на извънземни структури.

Томас Уебстър е директор на Лабораторията по наномедицина в Североизточния университет. Във видеото той разказва за качествата на този необикновен материал.

Ферофлуидът е съставен от три основни компонента: магнитни наночастици (железен оксид), специално покритие, което държи тези частици заедно, и течна или водна основа.

Това, което прави ферофлуида вълшебен, е, че можете да използвате обикновен магнит, за да го местите от разстояние без използване на помпи или проводници. Така че е привлекателен за космоса или друга, дълбоководна среда - в среда, която не можете да докосвате или не можете да се доближите, обяснява Уебстър.

Първият ферофлуид е изобретен от инженер на НАСА на име Стив Папел в началото на 60-те години. Идеята му била, че ако добавите тези магнитни наночастици към горивото, можете да го местите с магнитно поле при нулева гравитация. Това приложение всъщност не се получило, но оттогава ферофлуидите се използват широко, в не толкова научнофункционални случаи. Можете да намерите ферофлуиди в твърдите дискове, защото около магнит, ферофлуидът почти става като твърдо вещество, като лепило, което запечатва нещата. В скейтбордовете ферофлуидите се намират в колелата, за да се намали триенето, а в говорителите материалът буферира вибрации, подобрявайки звука.

Но бъдещето му в биомедицината е наистина вълнуващо. 

Тъй като частиците във ферофлуида са толкова малки, те могат да проникнат вътре в клетките, включително в раковите клетки. Ако можете да изпратите магнитна частица в ракова клетка и приложите магнитно поле, тогава тези наночастици ще са нагорещят и могат да убият раковите клетки. Докато една нормална здрава клетка, не умира толкова бързо, когато температурате се увеличава, казва ученият.

Има и друго предимство.

Много конвенционални лекарства, които се използват при лечение на рак, ще убият раковите клетки извън тумора. Но ако можете да насочите магнитното поле и да фокусирате голяма магнитна сила в центъра на тумора, можете да използвате ферофлуид, който е вътре и да убиете вътрешността на тумора или иначе просто ще отскочи.

Приложенията са особено вълнуващи за мозъчните заболявания, защото ферофлуидите биха могли да помогнат на клетката, а не да я унищожат.

"При нервните заболявания понякога невроните не се свързват помежду си. Наблудавахме при нашите изследвания, че ферофлуид може да помогне на тази връзка. Ако ферофлуидите могат да помогнат на невроните да общуват по-добре, те биха могли да помогнат на хората да се възстановят от инсулт или да се справят с болестта на Алцхаймер. И това е много вълнуващо, защото нашите лекарства са много по-беспомощни при проблеми в мозъка в момента, отколкото при рак или инфекции."

Уебстър и неговият екип са изследвали ферофлуиди предимно на мишки. Все още трябва да се докаже дали те са достатъчно безопасни да бъдат прилагани на хора. И все още има много неща, които не знаем. Какво се случва, ако наночастиците в крайна сметка попаднат в органи, към които не се насочваме?

Уебстър казва, че са необходими повече изследвания, както и повече интерес от страна на медицинските компании."Ние в университетите можем да прекараме живота си, като изучаваме тези неща, но ако не развълнуват индустрията, те просто ще останат един материал, който е стархотен и не е постигнал успех."

Може да гледате страхотни клипове в ферофлуид в YouTube, но внимавайте, завършва видеото на Verge Science. Ферофлуидът може да омаже доста неща, така че, ако решите да играете с него сами, бъдет подготвени с ръкавици, защита на очите и дрехи, които няма да имате нищо против да се изцапат..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини