От х:

Днес в x:

По-добри резултата по математика за 7-ми клас, по-слаби по литература

Все повече ученици се представят добре на националното външно оценяване след 7-ми клас, обобщи резултатите експертът от Регионалното образователно управление в Хасково Иван Панайотов. На задължителното препитването по български език и литература тази година са се явили 1778 седмокласници, а по математика изпит са положили 1773-ма ученици. Тези, които не са се явили, нямат възможност за есенна сесия, ще кандидатстват с 0 точки.

Седмокласниците получават не оценки, а точки от матурите, балообразуващите им предмети от дипломата също се приравняват в точки, а обобщеният резултат е отново в точки, с които те кандидатстват за прием в професионално или профилирано училище, припомни той.

Резултатите по математика в Хасковска област следват тези в страната и са много по-добри от миналата година.

Средният брой точки в региона от НВО по математика от първия модул е 27,67 т., за сравнение през миналата година в тази част от препитването учениците са изкарали 26,54 точки. В тази изпитна сесия резултатите от допълнителния модул са 5,14 т., на фона на миналогодишните 3,04 точки. Това означава, че

все повече ученици, освен че дават основни знания, посягат и към решаването на по-сложни задачи, анализират експертите.

Едно дете от региона е изкарало максималният брой точки по математика-100. Три деца са с над 90 т. или отлични оценки.

Най-добър резултата дават по математика седмокласниците от ПМГ „Иван Вазов“ -Димитровград, които са на 7-мо място в страната. Техният среден общ брой точки е 80,94 от 100 възможни. На второ място са математиците от ПМГ-Хасково със среден общ резултата от 80,36 т. Но пък в хасковската гимназия е единствения ученик от региона с пълен брой точки -100, има и трима седмокласници, които са постигнали отличен резултат от над 90 точки. Трети в регионалната класация по математика са ОУ “С. Кл. Охридски“.

Резултатите от изпита по Български език и литература не са чак толкова добри, Хасковска област е под средните резултати за страната.

Прави впечатление, че тази година в допълнителния модул 0 точки имат по-малко ученици в сравнение с миналата година.

По Български език и литература отново ПМГ- Димитровград е на първо място с 80, 94 т. Имат и трима ученици с над 90 точки. ПМГ -Хасково е със среден брой точки 77,02 и двама ученици с над 90 точки.

Документите на учениците след седми клас за първо класиране ще се приемат между 20-ти и 26-ти юни, те могат да се подават онлайн. Има възможност да се кандидатства и на място през т.нар. училища-гнезда, каквито има във всяка община.

Резултатите ще са готови до 3 юли. Между 4-ти и 6-ти юли учениците, които са доволни от приема си в училище, но не и от специалността, в която са класирани, могат да подават в самите школа документите си за участие във въртележката па по-нататъшното подреждане.

Второто класиране ще бъде обявено до 12-ти юли, а записването ще е до 17-ти яли. Между 20 и 24 юли е последният етап от приема. След 26-ти юли се обявяват останали свободни места по училища.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини