От х:

Днес в x:

Вбесени хасковлии висят по спирките , спасяват се с таксита и пеша

    Ядосани хора висят по спирките на градския транспорт в Хасково и напразно чакат автобус. Както обявиха по-рано, автомобилните превозвачи започнаха протест от 14 до 15.30 часа, в него се включи и фирма “Златно руно”, която обслужва градската мрежа.

    На спирката до Младежкия център малко след 14 часа се бе натрупало голямо множество, което постепенно се разотиде. Неколцина младежи се спасиха, като повикаха такси до Болярово. “Ще излезе най-много 5-6 лева, като си разделим парите, няма проблем”, обясни младеж от квартала, попаднал в капана на протеста.

    Възрастна жена от Въгларово обаче вбесено обясни, че рейс за нейното село нямало и в 13.45. “Тук съм отпреди един и половина, никакъв автобус не е минал. Излизам от работа уморена, а трябва да вися на спирката повече от два часа в тази жега”, оплака се жената. “До Болярово таксито взема 5-6 лева, но до Въгларово е поне 10-12 лв. А пък и аз съм с карта”, допълни тя.

    На автогарата в Хасково автобусът за София в 14.05 потегли, макар и с табела “Национален протест” на предното стъкло. Следващият, в 14.30, за Пловдив, обаче спря, шофьорът заключи и се оттегли. “Ще тръгне в 15.30 часа, заради протеста”, обясниха от автогарата. Още един автобус за столицата ще тръгне със закъснение, едва след края на националния протест на превозвачите - 15.30 часа. По-малките автобуси, за близки дестинации, се движеха по разписание, без участие в стачката. Рейсовете от Димитровград също се движеха по разписание и в двете посоки. Тролеите също вървят.

    Автомобилните превозвачи протестират срещу законопроекта за създаване на автомобилна камара на превозвачите. Според бранша това ще удари по-малките фирми и ще наложи монопол в превозите, защото лицензирането на фирмите ще става от бъдещата камара. Недоволните превозвачи смятат, че този законопроект е лобистки и зад него стоят малка група хора. Те смятат, че бъдещата камара ще изземе функциите на Автомобилната администрация и на практика ще приватизира корупцията.

    Според защитните на законопроекта пък против автомобилната камара са тези, които не искат да спазват правилата. По думите на един от членовете на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски тази камара ще вкара правила в бранша и ще направи по-безопасен автобусния транспорт.
    "Ще има морален кодекс на превозвачите. Ще се следи за спазването на минималните изисквания, които законът изисква. Ще трябва на по-дълги разстояния шофьорите да са задължително двама. Освен това ще се следи за работното време и за спирките на автобуса. Тази камара няма да издава лиценз, а само ще издава препоръки", категоричен е Столарски.

    Протестиращите автобусни фирми заявяват, че днешният протест е предупредителен и ако законопроектът не бъде оттеглен, предстоят по-сериозни действия в следващите дни.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Еж
      ежко
      7 -1
      19:09, 14 юни 2018
      Голям праз!
    • 2
      Кл
      Клоун
      14 -1
      20:45, 14 юни 2018
      2 часа протест, не е никакъв протест.Какво значи ,че хората били ядосани.Не са ли ядосани на Бойко„Меркел,която с техните праи изхранва 1,5 милиона плодородни мигранти от НЕ ЕС държави.Жалки са ни хората, жалки са ни протестите.
    • 3
      Не
      Не е ли така
      5 -5
      00:22, 15 юни 2018
      Тия хора на снимките са млади ама изглеждат стари, защото са ебати дебелите мърди. Хасково е много малък град и пак ги мързи да се движат, после се оплакват че ги боли тялото пък те на 40 години вече изглеждат като баби и дядовци.....,
    • 4
      Чи
      Читателка
      1 -1
      08:36, 15 юни 2018
      Сякаш в момента няма транспортна камара и куп сдружения на превозвачите, та ще създават още една! Има си Министерство на транспорта с множество подразделения из цялата страна, те какво правят? Нека си свършат работата! Нищо не се постига с роене на администрациите, освен допълнително натоварване на бюджета. И, прави са превозвачите да протестират, въпреки че трябва да е масово и за по-дълъг период от време, за да бъдат чути. А тука само от 14.00 до 15.30 ч. и гражданите вдигнаха вой до небесата.
    Последни новини