18 °C

Хасковлии отгледаха палма с 50 банана в Болярово

Палма с банани отгледаха в двора в хасковския квартал Болярово. Екзотичното растение пуснало плодове за първи път тази година. Това е доста необичайно за климата в България. В страната ни растат предимно декоративни палми, отглеждани в саксии и стигат до около 1. 20 метра, обясниха стопаните.

Първата палма е засадена преди около 3 г., каза собственикът на растението Борис Василев. Взела я майка му Мара от съседка, която също отглеждала екзотични растения и цветя в двора си. Нейните обаче все още нямали банани. Мара взела издънката и я засадила в двора си, оказала се женско растение. След време пуснало свои издънки и поникнала още една голяма палма, този път мъжка. „За да започне плододаването трябва да има мъжка и женска, поне така съм чел в интернет“, казва Борис.

Стопаните се заинтересували за отглеждането на бързорастящите палми и се наложило да ги зазимят в студените месеци. Отрязали ги на около метър от земята, оградили ги с бидони с отрязано дъно, които запълнили с найлон и слама, поставяйки капаците им отгоре, за да бъдат изолирани от студа. Отвивали ги напролет, когато температурите се повишат. Само за около два месеца растенията възвърнаха предишния си размер – около 4 метра височина, обясни Борис. „Расте като гъба, за дни пусна и няколко чепки банани“, допълни той. „За да даде плодове, стеблото на палмата трябва да изгради от 13 до 17 пласта листа, поне така четох в интернет“, казва още младият мъж. Така преди дни поникнали и първите банани с дължина около 10 сантиметра. Пред няколко дни се появявала и нова чепка и броят им достигнал 50. Те все още са зелени, но всички в къщата са в еуфория. Най-много се вълнува Мара, която се похвалила на близки и съседи.

Сега семейството от Болярово се надява плодовете да узреят. Обмислят да размножат банановите палми, както и да посадят и други екзотични растения. Опасяват се обаче, че ще им пречи праха от разбитата улица.

Анета Кутелова


 


15 Коментара

Хороскоп за 26.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини