От х:

Днес в x:

Прокуратура: Министерски съвет от осем години търпял, че "Юлен" ползва 2/3 повече площ от концесията в Банско

Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, е ползвала с две трети по-голяма площ от определената в концесионния договор. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

След като още през 2010 г. при първото правителство на ГЕРБ този факт беше установен, едва сега и то по сигнал на партия "Зелените" прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за престъпление в отношенията между Министерството на спорта и ски федерацията и е започнала проверка дали собственикът на "Юлен" и председателят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка - бел. ред.) са едно и също лице, се разбра от думите на Арнаудова.

"Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос," - коментира през февруари премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е реалният собственик на "Юлен".

Днес Арнаудова поясни, че проверката на прокуратурата, базирана на изискани данни от Търговския регистър (който е публичен) и от Софийския градски съд, все още не е приключила. Установено е, че основен акционер в "Юлен" е регистрираното на Вирджинските острови "Такс сървисиз лимитед" , но все още не е отправено запитване за съдействие от тази зона с облекчен данъчен режим, каза тя в отговор на журналистически въпроси.

Запитана дали ще бъде разпитан Борисов след като се изказа по темата, говорителят отговори, че прокуратурата работи с документи.

От думите й се разбра, че по казуса с използването на по-голяма от разрешената площ от националния парк "Пирин" прокуратурата няма други правомощия, освен да обърне внимание на правителството спешно да намали площта, както е по договор.

Възложената още през 2010 г. геодезична проверка установи, че 17 г. концесионерът е използвал 65.79 хектара повече площ от предоставените му 99.55 хектара и експлоатира 164.78 хектара, припомни Арнаудова.

"Налице е и тотално неприложение на заложената методика за изчисление на концесионното възнаграждение спрямо държавата", каза тя и добави, че голяма част от клаузите в договора не съответстват на днешното законодателство.

Разследват се и 18 отказа за общо 14 години на благоевградската прокуратура да разследва концесионера. Случаите, по които е отказано разследванe, са предимно свързани със сигнали за незаконно строителство от страна на концесионера.

Прокуратурата е установила "недостатъчно убедителни" документи от взаимоотношенията на Българската федерация по ски с Министерството на младежта и спорта между 2004 и 2012 г. Федерацията редовно кандидатствала за финансиране на обучения на деца и за спортисти и получила субсидии за над 40 млн. лв. за периода. След като е изискало договорите, държавното обвинение е установило безстопанствено разходване на държавни средства и данни за престъпления по служба, извършвани от длъжностни лица. Затова голяма част от документите по случая са изпратени в Софийска градска прокуратура.

От прокуратурата се надявали Министерски сътвет да се задейства бързо, но обясниха, че нямат законов менахизъм да задължат кабинета на това.

"Налице е осем години бездействие от страна на Министерски съвет и ползване на надвишена от позволената площ. Това е незаконно, но не можем да изземем функциите на правителството - това е органът, който трябва да се задейства. Ние можем да предложим в името на спазването на закона," коментира Арнаудова.

"Ако установим бездействие в нарушение на закона, това само по себе си не е престъпление", каза още говорителят на главния обвинител. Ако все пак се установи престъпление, по думите й, Министерски съвет все пак носи отговорност. "Не всяко незаконно действие е престъпление," завърши Арнаудова.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини