От х:

Днес в x:

Проверяват язовири в Хасково и Кърджали с дрон, съставиха 529 акта

706 проверки са извършени на язовири на територията на областите Хасково и Кърджали от началото на 2018 г., съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. В резултат от тях на собствениците са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения за отстраняване на неизправности. При инспекциите най-често се констатирани: липса на техническа документация; вълнообразна корона, със слягания и коловози; частични свличания на въздушния откос, обрасли с дървесна и храстовидна растителност; воден откос – частични свличания на водния откос, нарушена броня, ерозия.
При провеждането на инспекциите в землището на селата Стамболово и Силен беше използвана и въздушната видео техника, заради липсата на осигурен достъп до язовирните стени. Използването на дрон при извършването на проверки беше въведено в началото на тази година, което оптимизира работата на инспекторите на агенцията. По този начин се отчита и значително подобрение при контрола на язовири, намиращи се на трудно достъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем.
Проверките на Държавната агенция в цялата страна продължават, като се апелират собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ре
    реалист
    3 0
    00:00, 13 юни 2018
    "706 проверки са извършени на язовири... В резултат от тях на собствениците са съставени 529 акта"
    Чудно е, на кой са съставени тези актове, тъй като според действащото законодателство, собственици на язовири са само общините и държавата???
    На това се вика отчитане на дейност, или дайте поименно актовете на съответните общини и тези на напоителни системи за да знаем колко пари от нашите данъци, държавата ще прехвърли от левия в десния си джоб...
  • 2
    Фа
    Фантаст
    3 0
    08:49, 13 юни 2018
    Ползата от тези проверки са единствено командировъчните за проверяващите, защо? Като се констатира някакъв проблем, се прави предписание и като отидат да го проверят след време, общината казва няяме пари и толко! И да ги глобят въпроса не се решава, единствения правилен ход е такива язовири, които не отговарят на изискванията да се източват-иначе трагедията с Бисер ще се повтори!

Още новини

Последни новини