От х:

Днес в x:

Баба Мария сложила при 759-те лева за измамниците и последните си стотинки

    81-годишната Мария Белкина, която стана обект на телефонна измама вчера, е сложила в торбата със 759 лева и последните си монети. Това стана ясно днес, когато шефът на Районното управление на МВР в Димитровград Ангел Дулев връчи благодарствена грамота на 58-годишния Илия Захариев, спомогнал за залавянето на измамника.

    Илия Захариев е пенсионер, но продължава да работи. Правил ремонт на кухнята в жилището си на 7-ия етаж и вчера тръгнал към магазина за мебели. Когато излязъл от входа на ул. „Простор“, чул как баба Мария говори високо по телефона от терасата на втория етаж. Погледнал нагоре и видял, че възрастната жена държи платнена торба, която малко по-късно хвърлила на плочките пред входа. Мъжът попитал какво става, а възрастната жена, все още говорейки по мобилния телефон, му викнала, че в чантата има пари, да ги прибере, защото измамниците щели да ѝ ги вземат.

    Мъжът погледнал в торбата и видял надиплени банкноти. „Нещо подрънкваше вътре, после се оказа, че баба Мария е сложила и монети. Последните си стотинки“, разказа днес Илия Захариев.

    „През това време по тротоара към мен се приближи мъж на около 50-60 години и ми вика: Дай ми ги. Тези пари са за мен. Чакай малко, ще видим дали са за тебе“, отговорил Захариев и набрал тел. 112. Веднага съобщил в полицията, че спешно трябва да дойдат на адреса, защото става дума за телефонна измама и мошеникът е още пред блока.

    „Беше циганин. Но прилично облечен, с черен панталон, риза, мъжка чантичка. Докато говорех с полицията, той се отдалечи, все още говорейки по телефона, явно с баба Мария“, разказа мъжът.

    Възрастната жена също все още говорела по телефона на терасата на втория етаж. „Викам ѝ, затвори този телефон, а тя отвръща: Не може, говоря с полицая. Говориш с полицая, друг път, аз говоря с полицията“, скарал ѝ се Захариев. „Беше направо неадекватна от притеснение“.

    Докато се препирали, дошла полицията. „Пристигнаха след броени минути. През това време аз погледнах къде е измамникът и го видях да идва откъм БКС-то. Посочих го на полицаите. Онзи продължаваше да говори по телефона. Полицаите го спряха и му взеха телефона, после го задържаха“, разказа мъжът.

    От МВР Хасково съобщиха, че задържаният е 60-годишен мъж от Меричлери, който след задържането е направил пълни самопризнания.

    Възрастната жена разказа днес пред репортери, че измамниците ѝ разиграли цял театър. Първо позвънили на мобилния, представили се за полицаи и я предупредили, че я следят телефонни измамници и след малко ще ѝ се обадят. Действително след малко звъннал стационарния телефон и след сърцерадирателна молба за помощ от мнимата ѝ дъщеря, слушалката взел мъж. Той се представил за лекар, казал, че дъщеря ѝ е катастрофирала и се нуждае от спешна операция, за която трябвали 20 000 лева. Баба Мария отвърнала, че няма толкова пари. Тогава измамникът ѝ наредил да събере всичките си пари, включително монетите и да ги сложи в торба. През това време на мобилния телефон бил мнимият полицай, който слушал разговора. После ѝ наредил да хвърли торбата с парите през терасата, за да могат да хванат измамниците на местопрестъплението. И баба Мария тръгнала към терасата.

    Възрастната жена твърди, че нямало да ги хвърли. Казала по телефона на мнимия полицай, че не вижда полиция пред блока. Онзи обаче заявил, че те се крият и чакат измамниците, за да ги арестуват. Когато видяла съседа си Илия Захариев, чак тогава ги метнала през терасата, като му извикала да ги прибере, за да не ги вземат мошениците.

    Баба Мария Белкина получава пенсия 350 лева. Благодарна е на съседа си, че я е спасил от измамата и ще го почерпи, когато ѝ върнат парите. „Сега нямам една стотинка“, призна баба Мария.

    „Благодаря Ви за съдействието от името на директора на областната дирекция на МВР в Хасково старши комисар Ангел Цанков. Нека има повече хора със съвест като Вас“, обърна се шефът на Районното управление в Димитровград Ангел Дулев към Илия Захариев, докато му връчваше грамотата.

    Дулев добави, че преди три години са раздали в Димитровград 15 000 листовки за телефонните измами и те са намалели през последните години. „Предстои следващия месец нова кампания. Но най-голямата помощ е от хора като Илия Захариев“, добави Ангел Дулев.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Jh
      JHB
      29 -25
      17:26, 12 юни 2018
      Измамниците от бсп, по същия начин лъжат бабите да гласуват за тях, ама никой не ги арестува.
    • 2
      Ас
      аскувлия
      7 0
      13:07, 13 юни 2018
      А как измамниците са се докопали до номера и на мобилния телефон на бабата, и до стационарния й номер? Тоест те са сигурни, че и двата телефона се водят на едно и също лице. Откъде е изтекла информацията според вас?
    • 3
      Ва
      Валери Филипов
      4 -1
      13:48, 13 юни 2018
      СЛУЧАЙНО Илия Захариев е слизал по стълбите и е предотвратил лъжата, защото е бил НЕСЛУЧАЕН българин. НЕСЛУЧАЙНО обаче Циганските кланове тарашат нашите доверчиви деди! Лигавата либерална демокрация продължава и с тези изтъпления, а медиите със шизофренична истерия ни показват колко "сме прости" - сложила и последните си стотинки ! Аз също съм демократ и съм си патил навремето от тези разбирания на Чърчил - "Не съм съгласен с теб, но живота си давам да имаш право да си кажеш мнението" . Те бяха и моето верою. Ама да не можеш да пресечеш тази измамна циганска напаст - това е или "лигав либерализъм, или як чадър - това са десетки милиони от измами на година. Къде отиват...само в кичозните къщи на босовете ли ....? Голями СЛУЧАЙНОСТИ бе ! Сигурно ни правят на Големи балами вече доста години...!
    Последни новини