От х:

Днес в x:

Срив на изпита по информатика, системата дава 0 точки при решена задача

Изображение 1 от 4

    Срив се получи в онлайн изпита по дигитални компетентности за 10 клас днес. На съобщение за грешка в мрежата попаднаха ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. То се появило при някои от решаващите втория модул от Националното външно оценяване по дигитална компетентност на Министерството на образованието и науката. Във втория модул учениците трябва да решат практическа задача за 60 минути. Някои от десетокласниците успели да се справят. Други при опита си да я прикачат, около 15-20 минути преди края на изпита, на монитора изскочило съобщение за грешка. „Изписа ни 0 точки“, заяви единият от потърпевшите ученици. В подобна ситуация изпаднали и други десетокласници. Опитахме се да прикачим задачата, изписани на монитора, че остават 8 минути, а изведнъж прекъсна и се появи съобщението за грешка, разказаха гимназистите.

    Първият модул, представляващ тестова част, преминал безпроблемно.

    Потърсена за коментар шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева заяви, че преди минути получили съобщение за проблема от МОН. Тя поясни, че е запозната със ситуацията в ПМГ-Хасково. По думите ѝ техническата грешка се получила само при двама ученици, на които ще им се даде повторна възможност да се явят на изпита. Сигнали за подобни проблеми в други училища в региона нямало, но имало в други области на страната.

    Преди две седмици при тестване на системата се появи подобен проблем, отново в ПМГ-Хасково. Тогава учениците, решили първия модул по-рано от определените 60 минути, успели да останат във втория едва 4 секунди, след което изпитът за тях приключил. Тогава от Просветата обясниха, че се прави тренировка, проблемът е докладван в министерството и ще бъде отстранен за реалните изпити, които започнаха вчера и ще продължат до петък.

    Изпитът се провежда онлайн, сървърите са в министерството на образоването, а всеки ученик влиза в системата с индивидуална парола.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Уч
      Ученик
      20 -1
      15:12, 12 юни 2018
      Аз бях на изпитът в ПМГ. Първоначално един от 13те компютъра се изключи, а след него последва втори, след него трети... и така на всички. Имаше проблеми и при първи модул. Когато исках да се върна на предишна задача, отговорът беше различен от този, който написах. Има поне едни 45% от класа, които не успяха да подадат модула навреме. ОСТАНАЛИТЕ 55% ИЗПРАТИХА НЕ ПЪЛНА ЗАДАЧА!! Според мен ще е добре за всички да повторим изпита.
      • Jo
        jo
        10 0
        16:30, 12 юни 2018
        Ами така става...като фирмата за поддръжка е нагласена и не само там ,а на много държавни учреждения....нагласят се някви некадърни фирми,коити си нямат хал хабер от компютри...а за тонери и копирни машини да не говорим-пълен провал.
      • Нь
        Ньвсх ыхеу
        1 -1
        12:36, 13 юни 2018
        Николай, пиши грамотно, ве!
    Последни новини