От х:

Днес в x:

Кърлежите атакуват! 20 със съмнение за лаймска болест в Хасковско

20 са случаите на съмнение за лаймска болест в Хасковски регион от началото на годината досега. От тях 4 са лабораторно потвърдени, има и 4 случая на марсилска треска, като два 2 са лабораторно потвърден и 2 са вероятни, сочат данните, които обобщи по искане на на Haskovo.net Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Статистиката показва, че през 2017г. има регистриран и болен с Кримска-Конго хеморагична треска. Девет са били болните от лаймска болест.

Има регистрирани и 28 са случая на марсилска треска, като от тях 4 са лабораторно потвърдени и 24 са вероятни.

В момента е и най-опасният период през годината за развитието на кърлежите, което може да нарасне до епидемиологична степен, казват специалистите. Затова здравните инспектори припомнят отново основните правила за превенция, както и как да реагираме, ако все пак, станем жертва на кръвопийците.

Основната стъпка за предпазване е след разходка или работа в градината да се проверяваме за впити кърлежи себе си и домашните любимци. Ако открием гадина по себе си, трябва да потърсим максимално бързо вариант за отстраняването му, по възможност от медицинско лице.

5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа може да се появи зачервяване с диаметър поне 4-5 см , затова трябва да се наблюдава. Това място нараства бързо и няма сърбеж. Възможна е обаче появата на температура до 38 градуса, увеличени лимфни възли в областта на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест, предупреждават здравните власти. През миналата година в Хасковска област девет души са били болните от лаймска болест.

Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на симптомите и при нужда да се консултират с личния си лекар.

Антибиотик се два само за Лаймска болест за възрастни и деца над 12 години, но само ако сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен, ако е стоял забит в тялото в продължение най-малко на 24 часа.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    По
    Потърпевш Валери Филипов
    4 -3
    13:10, 12 юни 2018
    Всяко удоволствие се заплаща. Съжителството с "домашните любимци" - тоже! Честито и приятно пиене на антибиотици! И не 5-7 дни, а 30 дни! Последното, ако не сте добре информирани. Също така се информирайте какво струва на човешкият организъм, подлагането на 30-дневна терапия с антибиотик!
  • 2
    Тр
    Тракиец
    9 -6
    13:15, 12 юни 2018
    Тоя загубен кмет е виновен, напълни града ни с бездомни заразени помияри !!!
  • 3
    Дя
    Дядо Щукар -зоодоброволец
    4 -7
    14:56, 12 юни 2018
    Аааааа не само кмета е виновен знаеш ли колко граждани помиари отглеждат кучета в домовете си Не обръщат толкова внимание на децата и внуците си колкото на КУЧЕТО Ето това са ГРАЖДАНИТЕ ПОМИЯРИ
  • 4
    Р.
    Р.О.
    3 -2
    15:35, 12 юни 2018
    Наближават пак изборите... Не е нужно да Ви казвам да гласувате отново за ГЕРБ! Ще намалят такса смет, данък на автомобила, всичко ще намалят + годините Ви живот... Айде със здраве!
  • 5
    За
    Заместника
    1 0
    17:19, 12 юни 2018
    Кмете казвай им да пръскат , мамицата ни разкатахте от вашето безразличие . Омръзна ми от тази политическа диктатура .
Последни новини