От х:

Днес в x:

Асът на пицата в България засрамва италианците, учи последователи в Кърджали

Изображение 1 от 6

    Асът на пицата в България Адриан Пантелеев засрамва с майсторството си дори италианците. От няколко години той пътува из страната, като предава знанията си на свои последователи. От година и половина има свое училище в столицата, където се обучават пицари. Партнира си с холандска компания. В момента работи основно за пицария „Трипи“, чиято запазане марка е пицата „А ла Рома“.

    За Адриан Пантелеев няма тайни в изработването на пици. Учил е занаятът в Италия в продължение на 17 години. Казва, че едва на десетата е почувствал увереност. При това след като е завършил две училища за пицари.

    Пантелеев е работил в едно от средищата на туризма в Италия – на брега на езерото  Лаго де Гарда, между градовете Бреша и Верона. Казва, че напоследък качеството на италианската пица в туристическите центрове пада. В същото време интересът в нашата страна, а с това и качеството, се повишава. Всяка седмица той е в различен район на страната  и преподава на млади готвачи.

    Пантелеев работи само с италиански продукти. За гостите на ресторант „Меаца“ в Кърджали той направи няколко вида пици. Журналистите бяха нагостени с класиката: пица с пикантен колбас Калабро по името на областта Калабрия. Примерът му последваха млади пицари от Кърджали, работещи в комплекс „Меаца“. За да се запознае с майсторството му бе дошло ръководството на Професионална гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“.

    Асът на пицата казва, че най-добрият продукт се изготвя от ръчно разточено тесто, но без точилка. То трябва да има мехурчета, което прави пицата сочна. Не трябва да се слагат много колбаси или друг материал, за да се усети тестото. Истинската италианска пица се пече не повече от 2,5 минути. Затова тя е сочна и не се нуждае от кетчуп или майонеза.

    Пантелеев споделя, че изготвя своите пици изцяло с италиански продукти: от брашното до доматите. Класическата италианска пица става все по-достъпна за джоба на българина и ценителите не се скъпят да я опитат.

    Истинската пица се прави със знание. Нужни са още любов и опит, споделя Пантелеев. Той казва, че в България правенето на пици се възприема като мъжко изкуство. Докато в съседна Румъния има много жени-пицари.

    Навсякъде по света пицата се консумира с бира. Компромис е бялото вино, заключава Пантелеев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини