От х:

Днес в x:

Държавен архив-Кърджали отбеляза Международния ден на архивите с изложба и отличия

    По повод Международния ден на архивите – 9-ти юни, Държавен архив – Кърджали експонира в читалнята на архива нова изложба. Тя е изготвена  въз основа на дарените от отец Боян Саръев през 2017 г. документи и проследява възникването и дейността на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. В нея специално внимание е отделено на запазените и предадени в архива публикации на статии на журналисти и на самия отец Боян Саръев в националната и местната преса, както и на  интервюта с него. Те са предпочетени като материали, даващи нагледна и достъпна за широката общественост представа за развитието на Движението през годините. В изложбата са включени и копия от по-малко познати на обществеността документи като: Устав и Програма на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“, Възвание на Движението към българите мохамедани, кръщелни свидетелства, покани и списъци на участници от организирания за първи път от Двжението и станал традиционен събор в Златоград – „Родопите и Космоса“, снимки, протоколи и възвания от участниците в националните конференции на движението в Кърджали през 1994 г. и в Ардино през 1998 г. и др.

    В първото от експонираните 3 табла са представени възникването и първите прояви на Движението за християнство и прогрес, работата му сред българо-мохамеданите в страната и постигнатото от него за приобщаването им към християнството, широкият отклик от работата на Движението не само сред българите мохамедани в Родопите и страната, но и извън нея.

    Във второто табло са показани публикации на интервюта и статии с политически оценки за позииците на различни държавни и духовни институции по отношение на дейността на Движението за християнство и прогрес и към духовния живот на православното християнство. Представено е намаляването в темповете на развитието на Движението и проблемите и трудностите, пред които то е поставено. Тук са показани и разочарованието на отец Боян Саръев от свободното допускане в България на различни секти и нетрадиционни за българското религиозна култура деноминации, както и борбата му с оръжието на словото срещу тях.

    Третата група от документи показват усилията на Движението за християнство и прогрес за възстановяване и постройка на нови християнски храмове в Родопите. Основно място тук е отделено на превръщането на храма в Гледка във внушителен манастирски комплекс. В статии и публикации е показано как в него се обгрижват енориарши, както и множеството посещаващи комплекса християни от други райони на  страната. Акцентувано е върху примера, който отец Боян Саръев дава в издигането на ролята на семейството, като „една малка черква в обществото“, както и върху благотворителността, изразяваща се в грижа за ближните чрез предоставяне на храна и подслон на науждаещите се християни и мюсюлмани. Показани са и документи за работата на църквата в Гледка с децата и младежите, богатата библиотека с църковна литература за енориаршите, първото неделно училище за деца в Източните Родопи, летни детски лагери.  

    Пред изложените табла са поставени и книгите на отец Боян Саръев и на сина му Явор Саръев, които посетителите в читалнята  на архива могат да видят.

    Документите на отец Боян Саръев са били грижливо подреждани по вид, систематитизирани, и съхранявани. Намират се в добро състояние. Но тяхното използване от изследователи и краеведи в архива ще стане възможно едва след научно-техническата обработка на документите, което най-вероятно ще стане през следващата година.

    Експонираната изложба дава представа за някои по-малко известни на широката общественост моменти от дейността на Движението за хритиянство и прогрес и неговия председател. Тя ще остане експонирана в изложбения кът на читалнята на Държавен архив – Кърджали до края на септември, докогато ще може да бъде видяна от проявяващите интерес към нея граждани и посетители на читалнята на архива. Изложбата може да бъде видяна и от групи от ученици и студенти, проявяващи интерес към най-новата история на Източните Родопи.

    На 8 юни, в изпълнение на инициативата на Държавна агенция „Архиви“ за отбелязване на Международния ден на архивите, на съвещание на служителите в архива бяха определени и номинациите на Държавен архив – Кърджали за 2017 г. С грамота за „Дарител на архива за 2017 г. ”, дарил най-ценното документално постъпление през 2017 г., беше удостоен отец Боян Саръев. Той беше отличен за дарените от него документи от личен произход, сред които са и документите на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“, в чието създаване и дейност той активно участва.

    Грамота „Приятел на архива за 2017 г. “ беше връчена на главния редактор на в-к „Нов живот“ и председател на Българската Асоциация на регионалните медии (БАРМ) г-н Иван Бунков за съдействието и помощта му за осъществяване на популяризаторската и събирателската дейност на архива. По негова инициатива и с неговото активно участие, през м. май т. г. беше подготвено за предаване в Държавен архив – Кърджали цялото течение на в-к „Нов живот“ от създаването му до днес, отразяващо историята на Родопите през последните 60 години и наброяващо стотици томове.

    С грамота „Читател на архива за 2017 г. “, за трета поредна година беше отличена д-р Ваня Георгиева Иванова. През 2017 г. тя направи 83 посещения в читалнята на архива и използва за научни цели 289 архивни единици от фонда на архива. Години наред г-жа Иванова активно популяризира на научни форуми и в специализирани научни издания архивното богатство на Държавен архив – Кърджали. Същата е преподавател по история и други исторически дисциплини във Филиал „Любен Каравелов на ПУ „Пайсий Хилендарски“ – Кърджали, а след проведен наскоро конкурс заема и длъжността Директор на РИМ – Монтана.

    През последните няколко години Международният ден на архивите – 9-ти юни и неговото отбелязване са добър повод да се напомни на обществеността за дейността на държавните архиви и за тяхната важна роля в опазването и популяризирането на историческата памет на страната ни.

    Вълчо Златилов,

    Държавен архив – Кърджали

            

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини