От х:

Днес в x:

Кметско куче изравя трюфели в гората край Райново

    Кучето на кметския наместник на димитровградското село Райново Митко Желязков – Чери, е шампион в намирането на трюфели. Рядката подземна гъба вирее в горите край селото и мнозина ловци на трюфели си опитват късмета, подпомагани от любимците си. 6-месечният Чери обаче е ненадминат, кълнат се местните, които днес се бяха събрали на гъбарски събор и споделяха истории за гъбарски подвизи.

    Обявената гъбена чорба се оказа заешка, но така майсторски приготвена, че никой от веселата компания не го направи на въпрос. С трюфели пък бе подправена зелевата салата.

    Гъбарските събори са традиционни за димитровградското село. На една от предишните срещи се събрали над 300 души, като имало и гъбари от Гърция.

    Районът на Райново е популярен с изобилието от гъби. „Има всякакви, във всеки сезон. Дъжд само да има“, твърдят райновци.

    Местните замислят и голяма лятна риболовна надпревара, но не на зарибен язовир, а див риболов – на Марица. Засега обаче проектът е в процес на доуточняване.

    Тодор Кръшков     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Аз
      Аз
      13 0
      18:27, 10 юни 2018
      Много добре! Шкембе с трюфели.
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      9 -1
      00:30, 11 юни 2018
      Наличието на много гъби е знак че има стабилна екосистема, Корените на растенията , мицела на гъбите и т.н си комуникират под земята.
    • 3
      Аш
      Ашколсун на поразия
      19 -1
      07:44, 11 юни 2018
      Хубави очи има!
    Последни новини