От х:

Днес в x:

Прокуратура не е забелязала над 100 документа за връзката на Пеевски с КТБ

В делото за КТБ има десетки и дори стотици документи, които свидетелстват, че депутатът от ДПС Делян Пеевски от години е имал близки бизнес отношения с Цветан Василев. А фирми, които в КТБ са приемали за контролирани от Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, са сред най-големите кредитополучатели. Това съобщава "Капитал".

Изданието припомня думите на ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев, който обясни защо името на Пеевски не е сред обвинените за фалита на банката. "В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема, затова не сме го посочили в това изложение."

През май и юни 2014 г. между Цветан Василев и Делян Пеевски се разрази сериозен конфликт, който публиката видя през медийни престрелки и взаимни обвинения в готвени покушения, но той прозира и измежду документацията по делото, се посочва в публикацията.

Прокуратурата не отговаря на медията защо не изследва колко общо е финансирането от КТБ за депутата и дали той го е декларирал. Отговор не дават и самият Пеевски, както и Цветан Василев.

Фигурата на депутата от ДПС се прокрадва като едва забележима нишка из материалите, които прокуратурата е внесла в съда по делото за КТБ. Очевидно е обаче старанието на разследващите да не се акцентира на Пеевски и неговата роля в работата, а след това и на фалита на банката, посочва изданието.

С цялото си име, това на майка си или с инициалите ДП депутатът присъства в редица документи, сред които и резолюции на самия Василев по изпратени мейли с искане за финансиране на проекти.

От таблици за раздадени кредити се вижда, че към пролетта на 2014 г. парите, дадени на Делян Пеевски под една или друга форма, се изчисляват на малко над 575 млн. лв.

В последните месеци от съществуването на банката групата на ДП присъства всекидневно във вътрешната кореспонденция на мениджмънта на КТБ. От нея се вижда, че се следи дейността на дружествата, като се правят всеки ден справки.

Най-голямо внимание в периода от последните три седмици преди затварянето на банката се обръща на задлъжнялостта на "Булгартабак холдинг" и дъщерните дружества, за което има изрични справки до Цветан Василев и обратни инструкции от него, повечето обаче заличени в електронното копие.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини