От х:

Днес в x:

Парламентът ще гласува дали да размрази проекта АЕЦ „Белене“

След като вчера енергийната комисия в Народното събрание прие прокторешението на ГЕРБ, с което се възлага на енергийния министър Теменужка Петкова да възобнови действията по изграждане на АЕЦ „Белене“, днес темата влиза за обсъждане в парламента. Очаква се депутатите да гласуват дали да размразят проекта още днес.

„За“ предложението на ГЕРБ (подкрепено от самото начало от „Обединени патриоти“) гласуваха 14 депутати, „против“ бяха двама. Сходният проект на БСП бе отхвърлен.

С приетото в комисия предложение се възлага на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсенето на стратегически инвеститор за строителството, който да се съгласи да работи на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

С проекторешението се възлага още Теменужка Петкова да организира, координира и контролира провеждането на преговорите с потенциалните инвеститори и производители на оборудване, както и да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г. и препоръчва на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си за „Белене“ от 29 март 2012 г. с цел провеждане на преговори с потенциални инвеститори.

От своя страна зам.  – председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов обясни, че нормативно Министерският съвет е този, който може да решава дали да се строи ядрена централа, затова и той трябва да отмени решението си.

Досега интерес към евентуалната бъдеща процедура са заявили четири компании – китайската CNNC, френската „Фраматом“, руската „Росатом“, която е производителят на оборудването, и четвърта неназована.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини