От х:

Днес в x:

АЕЦ „Белене“ – скъпо и в земетръсна зона. Преглед на печата

„Монитор“:

АЕЦ „Белене“-скъпо и в земетръсна зона

„Площадката на АЕЦ „Белене“ попада в зона с висок сеизмичен риск. Това са констатирали през годините последователно БАН, Русия, Европейската комисия. Не трябва да се строи атомна централа там“. Това заяви ексклузивно проф. Георги Касчиев – бивш председател на българския регулаторен орган по ядрена безопасност, съветник на международната организация по атомна енергия и ръководител на пуска на пети блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Като първа точка в четвъртък депутатите ще обсъждат именно дали и на какъв принцип да се строи на „Белене“. През 2003 г. Европейската асоциация по сеизмология завършва проект на Европейската комисия и публикува сеизмична карта на Европа. На нея площадката „Белене“ е отбелязана със среден до висок сеизмичен риск. „През 1990 г. излезе т. нар. Бяла книга на БАН за АЕЦ „Белене“. В нея има изричен текст, че площадката представлява зона със значителен сеизмичен риск и затова не трябва да се използва.

Разстрел.

„Сега“:

От месец МВР е знаело, че Пелов е в Ботевград

От месец МВР е имало оперативна информация, че избягалият затворник Владимир Пелов е в района на Ботевград. Това съобщи шефът на областната полиция – София Георги Григоров. На ден МВР е получавало по 10-15 сигнала за беглеца и ги е проверявало, но без резултат. Пелов е бил с променен външен вид – пуснал си е брада и е ходил с шапка и качулка, обясниха разследващите. Това обаче се разбрало едва снощи. МВР не знае къде се е укривал Пелов. Според Григоров той е стигал до града, движейки се по коритото на реката, което било обрасло с гъста растителност.

Основна версия за стрелбата от снощи е неуредени финансови отношения между Пелов и Марио Панчев – Дебелия. Преки очевидци на престрелката няма, камери също. Единственият очевидец е Панчев, но той е в тежко състояние в Пирогов и не може да бъде разпитван. На мястото са намерени три пистолета. Единият е бил до трупа, вторият в чантичка на кръста му, а третият – в тревата наблизо. Все още не е ясно с кое оръжие е стреляно. Пелов е прострелян три пъти – с един куршум в главата и два в единия крак.

Резултати.

„Монитор“:

На външното оценяване: повече шестици по математика, по-малко по български

6285 от 55 289 явили се седмокласници са изкарали отлични оценки на външното оценяване по математика. Те са с 2428 повече спрямо миналата година, когато шестиците са били 3857. По български език и литература пък тази година между 57 и 65 точки имат по-малко деца. Те са само 1559, докато за 2017 г. техният брой е бил 3304. Това стана ясно, след като от МОН обявиха резултатите.

Броят на учениците, които са получили слаби оценки, е нараснал и по двата предмета. По български език границата от 16 точки, които са необходими за среден, не е премината от 8166 деца. През 2017 г. те са били с 405 по-малко (7761). По математика слаби оценки са получили 13 533 ученици, докато за изминалата година те са били 12 869.

Броят на седмокласниците, които са събрали максималния брой точки (65), е намалял и по двата предмета.

Спор.

„Сега“:

Ангелкова: Панаирите на Симеонов пречат на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова отвърна на атаките на вицепремиера Валери Симеонов. По време на участието си в ресорната парламентарна комисия тя обясни, че министърът на туризма няма никакви права да продава плажове, а само управлява плажовете.

Аз не споря с Валери Симеонов, поясни тя и предположи, че неговите съветници са го подвели, предаде news. bg. По закон Ангелкова била длъжна, когато един плаж се подготвя за концесия или се отдава под наем, да се прави проверка дали специализираната карта съответства на кадастралната. Изобщо не става дума за каквато и да е продажба, на каквото и да било, коментира тя задочния спор с Валери Симеонов.

Мерки.

„Дума“:

НЗОК планира нови мерки за контрол на скъпите лекарства

НЗОК вече ще плаща за реално направените вливания на онколекарства, а не за използвани флакони. Това съобщи директорът на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане“ в НЗОК д-р Галя Кондева. Идеята е, ако има например четирима пациенти, нуждаещи се от едно и също лекарство, вливанията им да се правят едновременно, за да може отворените флакони да се използват изцяло. Според д-р Кондева частните онкоболници планират много по-добре разхода на лекарство. Около 75% от разходите за онколекарства отиват за прицелно лечение и само 25% – за стандартна терапия, обясни тя. Затова касата ще изисква контрол доколко прилаганото лечение отговаря на потребностите на даден пациент и какъв резултат дава. За първи път се въвеждат електронни протоколи при започване на лечение на хора с онкологични и онкохематологични заболявания.

В момента 40 стационара имат договор с НЗОК за онко – и хематологично лечение. С най-голям среден разход на преминал пациент е Александровска болница с 12 814 лв. за 2017 г. и 13 705 лв. през 2016 г. На второ място е болница „Сердика“ с 9987 лв. за миналата и 7793 за предходната година, следвана от специализираната болница за хематологични заболявания със 7 841 лв. за 2016-а и 9759 лв. за 2017 г. От 1 април 2018 г. НЗОК плаща ново медицинско изделие – еластомерна помпа, което проследява и прави 24-часов запис на вливането при химиотерапия при рак на дебелото черво. Записът показва дали вливането е извършено.

Преименуване.

„Сега“:

Шумен също се готви да преименува имена на местности

На 28 юни се очаква общинският съвет в Шумен да обсъди искането на съветника от „Атака“ Добрин Чайлев да се създаде временна комисия, която да проучи турско-арабските имена на местностите в общината и да предложи нови наименования, съобщиха издания в града. Така управляващите в Шумен се готвят да последват примера на Стара Загора, където наскоро общинският съвет в Стара Загора е решил да преименува над 800 местности, които сега носят турско-арабски имена.

Чайлев съобщи пред „Дневник“, че вече е внесъл докладна записка за създаване на временна комисия за преименуването и има входящ номер от 4 юни. Следващото заседание на общинския съвет е на 28 юни и по думите на Чайлев искането му по закон трябва да бъде включено в дневния ред.

Общинският съветник от „Атака“ каза, че инициативата е лично негова и само той се е подписал под искането. След това обаче е провел разговори със свои колеги и е получил уверение за подкрепа от общинските съветници от „Патриоти за Шумен“ и Националния фронт за спасение на България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини