От х:

Днес в x:

Песента, която може да спаси живот

Ако щете вярвайте, има такава според изследването на испански учени.

Песента Macarena на испанската група Los Del Rio може да помогне при външен масаж на сърцето, защото ритъмът ѝ е 103 удара в минута, което съответства на необходимата честота, с която се натиска гръдния кош, пише Science Alert.

Медиците от Барселонския университ провели експеримент със 164 студенти, които трябвало да правят сърдечен масаж. Те били разделени на три групи - едната използвала при това метроном, втората си пеела Macarena, а третата била контролна. 

След двуминитен масаж резултатите били в полза на метронома -  91% от студентите в тази група поддържали правилното темпо от 100−120 натиска в минута. Macarena заела второто място със 74%. Но тези, които не ползвали нито метроном, нито Macarena успявали да поддържат ритъма на масажа много по-зле, едва  21% от тях се справили..

Авторите на изследването подчертават, че макар метрономът да е най-ефективен, той рядко е на разположение, когато се налага животоспасяващият масаж.

Сърдечният масаж е част от животоспасяващите мероприятия (кардио-пулмонална ресусцитация - КПР), които се предприемат при хора, изпаднали в клинична смърт. Правилно извършеният и навременен сърдечен масаж може да спаси огромен брой хора. Техниката трябва да може да се изпълнява от всеки, защото успехът на масажа зависи както от причината, която налага правенето му, така и от минутата, в която е започнат. Колкото по-рано се започне (в първите 1-2 минути след спирането на сърдечната дейност), толкова по-голям шанс за успех има.

Клиничната смърт представлява обратимо състояние, при което липсват сърдечна дейност и дишане, но нервната система все още работи. Това означава, че мозъчните клетки все още функционират и може да бъдат спасени. Кислородният глад е основният враг на мозъка. Без кислород нервните клетки могат да живеят 4-8 минути. След като е установена липсваща сърдечна дейност, това означава, че липсва кръвообращение и няма достъп на кислород до мозъка. Затова максимално бързо трябва да се започне сърдечен масаж.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини