От х:

Днес в x:

Скандал в парламента за турските имена на местности, напуснали депутати и призиви за оставки

Поводът е решението на общинския съвет в Стара Загора да смени старите турски имена на редица местности с български

Призиви за оставки в парламента, напуснали депутати и шумен скандал на тема "турци срещу българи". Поводът е решението на Общинския съвет в Стара Загора да смени старите турски имена на редица местности с български.

По инициатива на Обединените патриоти миналата седмица бяха сменени повече от 800 имена на местности. Очаквано днес от ДПС скочиха срещу това решение и настояха то да бъде отменено. От там заявиха, че напомня недвусмислено за Възродителния процес и двусмислено попитаха какво ще стане, ако турците решат да отговорят със същото.   

„ГЕРБ направи национализма основна държавна политика. Те не само излъгаха 100 000 турци и мюсюлмани в България. Те се подиграха с тях, с техните чувства и отвориха незараснали рани. Ясно е, че това е само началото. Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да предприемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е – недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне”, призова от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Българският етнически модел не е измислен от г-н Доган, нито от ДПС. Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението. И ако това не е вярно, в България няма да има турци, а има и то твърде много. Ние все още сме стопани на тази земя и тук трябва да става каквото кажем ние”, заяви Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.

„Ако един национализъм е такъв, какво е този в Стара Загора и този в дясната част на залата, и за съжаление не само в дясната, то дали няма да породи ответен. Искам да ви попитам там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако решат да отговорят да това с това”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини