От х:

Днес в x:

10 любопитни факта за Космоса

Хората винаги се се питали, какво има горе сред звездите в Космоса. Днес астрономите са потвърдили съществуването на повече от 900 извънслънчеви планети, като броят им продължава да расте. Има обаче факти за Земята и Космоса, които не всички знаят, а те са изключително интересни. Ето 10 любопитни факта за Космоса.

1. Горещи планети
Венера е най-горещата планета в нашата слънчева система със средна температура от 450 градуса по целзий. Да, Меркурий е по-близо до Слънцето, но планетата няма атмосфера за да може да регулира добре температурата си.

2. Безброй звезди
Самият факт, че Космоса е огромен и постоянно се разширява, прави броенето на звезди маааалко трудничко. В момента учените знаят само броя на звездите в Млечния път, които са между 200 и 400 милиарда, като всяка от тях може да крие по една галактика, като нашата.

3. Живот на Марс
От всички планети в нашата слънчева система, Марс е тази с най-голям шанс за наличие на живот. През 1986 г НАСА откриват фосили запазили микроскопични живи организми от разцвета на Червената Планета.

4. В Космоса никой не може да те чуе
В Космоса няма атмосфера, което значи, че звуковите вибрации няма как свободно да пътуват през него. Астронавтите успешно използват радио комуникация помежду си, докато са в Космоса. На радио вълните не им пука от вакуума на безкрайната шир.

5. Бързи звезди

Неутронните звезди са най-гъстите и малки звезди в познатата вселена и въпреки малкия им радиус от 10 километра, масата им може с пъти да надвишава тази на нашето Слънце. Те се въртят около оста си по средно 60 пъти на секунда, а достигайки статут на Супернова, скоростта им се повишава на средно 700 пъти в секунда.


6. Планетата на съкровищата (55 Cancri e)
Учени от университета в Уейл открили планета на 40 светлинни години от Земята. Тя се намира в съзвездието Рак, радиуса й е 2 пъти този на нашата планета, масата осем пъти по-голяма, а повърхността й? Повърхността й е съставена главно от графит и диаманти.

7. Ден по-дълъг от години
Планетата Венера се движи с малко по-шантава скорост от останалите планети. Да обиколи Слънчето ѝ отнема 225 дни, докато въртенето около собствената ѝ ос отнема 243 дни, което прави един венерен ден с 18 дни по-дълъг от една година. Да, знам и аз се обърках.

8. Многоцветно слънце
Честа заблуда е че цвета на нашето Слънце е жълт, оранжев, та дори и червен. Обаче Слънцето всъщност е съвкупност от всички съществуващи цветове в едно, което очите ни приемат като бяло.

9. Огромен вулкан
С дължина от 600 километра и височина от 21 километра, прави вулкана Олимп на Марс, една от най-големите планини в познатата Слънчева система.

10. Бебе Слънце
Нашето голямо Слънце си е супер и много се радваме, че все още не е експлодирало и не ни е убило, но то далеч не е най-голямата звезда дори в нашата Слънчева система. Открити са звезди с диаметър 100 по-голям от този на Слънцето, но също и такива, които са с 10 пъти по-малки от нашето.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини