От х:

Днес в x:

Не съм нито жена. Нито мъж.

В Германия живеят над 10 000 интерсексуални. Сега съдът реши, че и те имат право на пол. "Човешкият род е значително по-многообразен. Заблуда е, че има само два пола", казва в тази връзка Луци Файт, лице от третия пол.Германският конституционен съд призна третия пол. Интерсексуалните хора като Луци Файт приветстват това решение.
 

Повече по темата в интервюто на Петер Хиле:

Досега Вие живяхте като "човек без пол", а сега Конституционният съд в Германия Ви обяви за "човек с различен пол". Не е ли това повод за празнуване?Луци Файт: Да, защото тази формулировка "без пол" винаги ми се е струвала странна. Всяка личност има в крайна сметка някакъв пол, а също така и свое собствено възприятие за нещата. Същинският скандал беше, че то не намираше отражение в досегашното законодателство. От гледна точка на човешките права присъдата е голяма крачка напред и тя трябва да бъде последвана от ясни законодателни решения. Тъжно е, че трябваше да мине толкова време и че изобщо беше нужно да се иска становището на Конституционния съд.
Досега "правото на самоопределено развитие и зачитане на личността" на интерсексуалните е било застрашено - така съдът аргументира решението си. Как сеизразяваше това в живота Ви досега?
Луци Файт: Интерсексуалните хора често биват причислени или към мъжкия, или към женския пол, независимо, че тялото им не отговаря на общоизвестните норми. От 2013 насам подобни хора могат да поискат в документите им за самоличност да не фигурира официално внесения за тях пол. Това обаче ги превръщаше в безполови създания, а всеки човек има някакъв пол. И всеки има правото да бъде признат за човек с пол. Ако не съм нито мъж, нито жена, явно съм нещо различно. И това различно нещо сега трябва да получи правна форма.
Как желаете да бъдете нанесени в официалните документи – като интерсексуална личност?
Луци Файт: Това предстои да бъде уточнено. Лично аз смятам, че трябва да се замислим дали въобще все още се нуждаем от отметките за пола. Та нали всеки от нас знае какъв е той всъщност! Има ли нужда и от вписване в документите тогава? Но подобно нещо би трябвало да се обсъди от цялото общество.
Играе ли Германия водеща роля в това отношение или има други страни, които са по-напред?
Луци Файт: Някои страни са доста напреднали – например Непал или Аржентина. Те имат закон, който дава право на всеки човек сам да определи като какъв да бъде регистриран. Там това вече е в сила.
Какво друго очаквате от политиката в Германия?
Луци Файт: Би трябвало да има и законов механизъм, който да предпазва интерсексуалните деца от осакатяване на половите органи. Защото това е факт, който е малко известен на обществото: 95% от всички интерсексуални хора са подложени на осакатяване или пък тяхното естествено развитие бива манипулирано, за да може обществото да продължи да вярва, че има само два пола. Това, естествено, е заблуда – човешкият род е значително по-многообразен.
Преди интервюто се чудех как точно да се обърна към Вас. Какво бихте ми препоръчали?
Луци Файт: Името ми е Луци Файт. Най-лесно е да ме попитате. Но лично аз нямам нужда от категоризиране – към мъжкия или женския пол. Ако Вие спадате към привилегированите групи, които се смятат за мъже или жени – мога само да Ви поздравя! Аз обаче не се числя към тях. Аз съм просто човек с права като Вашите.
Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини