От х:

Днес в x:

Социалистът Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

Педро Санчес се закле като премиер на Испания, ден с лед като лидерът на Социалистическата партия успешно измести предшественика си Мариано Рахой, който вчера загуби вот на недоверие в парламента, съобщава "Асошиейтед прес".
 
Рахой присъства на церемонията в кралския дворец "Сарсуела" и стисна ръката на Санчес, след като новият лидер положи клетва пред крал Фелипе VI, преди да позират за обща снимка с монарха заедно с председателите на долната и горната камара на испанския парламент.
Санчес се закле в лоялност към краля и Конституцията на Испания. Той го стори, без да се закълне в Библията или Разпятието, което се случва за първи път след възстановяването на демокрацията в Испания.
 
Санчес свали Рахой от власт след съдебна присъда по голямо дело за корупция, включващо Народната партия, която Рахой оглавява. Парламентът гласува със 180 гласа "за" срещу 169 "против" за свалянето от власт на правителството на Рахой и заместването му от правителство, ръководено от Педро Санчес. Един депутат се въздържа.
 
Испания е четвъртата най-голяма икономика в еврозоната и влиятелен член на Европейския съюз. Санчес и неговата партия са твърди поддръжници на ЕС и единната валута.
 
Санчес обеща да се бори с корупцията и да помогне на онези испанци, засегнати от орязването на публичните разходи, продължило с години при управлението на Рахой. Той също така обеща да проведе избори скоро, без да определя дата.
 
Санчес ще ръководи правителство на малцинството и ще се нуждае от подкрепата както на крайнолявата партия "Подемос", така и на няколко регионални партии и каталунските сепаратисти, за да направят нещо в управлението.
 
Санчес обеща да започне преговори със сепаратисткия лидер на Каталуния, която ще възстанови голямата степен на самоуправление. Каталунското правителство, ръководено от Ким Тора, днес също положи клетва и встъпи в длъжност. Тора е близък съратник на бившия каталунски лидер Карлос Пучдемон. 
 
Сформирането на каталунско правителство, доминирано от националистите, автоматично ще прекрати извънредното пряко управление от централните власти в Мадрид, което беше наложено като част от предприетите крути мерки след неуспешно обявената независимост на Каталуния през октомври миналата година.
 
46-годишният Санчес е седмият премиер на Испания след смъртта на диктатора ген. Франсиско Франко през 1975 г. и възстановяването на демокрацията. 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини