От х:

Днес в x:

Нова криза с животоспасяващите антибиотици

Недостигът на някои животоспасяващи антибиотици поставя нарастващ брой пациенти в риск и подхранва еволюцията на "супермикробите", които не се повлияват от съвременните лекарства. Това показва нов доклад, цитиран от "Ройтерс".

Неправителствената организация Фондация за достъп до медицина (AMF) предупреди, че се е появила криза на глобалния пазар за борба с инфекциите, тъй като крехките вериги за доставка на лекарства, разчитащи само на няколко големи доставчика, са близо до колапс.

Резултатът е недостиг на продукти като пиперацилин/тазобактам, който е комбинация от антибиотици, използвани интравенозно в интензивните отделения, с който има затруднения при снабдяването от 2016 г. насам след експлозия в китайска фабрика за фармацевтични съставки.

Друг антибиотик, пеницилин G (BPG), също е дефицитен в най-малко 39 страни, включително Германия и Бразилия.

BPG е ключово лекарство за предотвратяване на предаването на сифилис от майка на дете, като недостигът му възпрепятства опитите на Бразилия да овладее епидемия на болестта между 2012 и 2015 г. BPG също така се използва за борба с ревматична болест на сърцето.

При отсъствие на правилните лекарства, пациентите могат да приемат по-малко ефективни или лошокачествени лекарства, което увеличава риска от развитие на антимикробна резистентност.

"Нещата се влошават, защото пазарът не решава проблема, въпреки увеличаването на нуждата от такива специализирани антибиотици", изтъква изпълнителният директор на AMF Джейасрий Лайър.

Световното търсене за антибиотици се е увеличило с две трети от 2000 г. насам, което се дължи на нарастването на населението и необходимостта от лекарства за борба с инфекциозните заболявания в страните с ниски и средни доходи.

Повечето антибиотици са евтини, непатентни генерични лекарства, което е добре за достъпността им. Но това също така означава, че те имат много ниски маржове на печалба - особено в сравнение със съвременните лекарства за болести като рак - предлагайки на производителите слаб стимул да инвестират в нови производствени съоръжения.

Увеличаването на дефицита върви ръка за ръка с вълна от консолидация сред компаниите, които произвеждат генерични лекарства, които варират от глобални фармацевтични гиганти до по-малките фирми в страни като Индия, намалявайки броя на доставчиците, които произвеждат индивидуални продуктови линии.

Недостигът на антибиотици може да има особено тежки последици, тъй като лекарите трябва да прибягват до недостатъчно оптимални лечения, които са по-малко ефективни при унищожаването на специфични патогени, което води до появата на резистентни бактерии или т. нар. супермикроби.

Около 70 процента от бактериите вече са резистентни на поне един антибиотик, който обикновено се използва за тяхното лечение, което прави еволюцията на такива супермикроби една от най-големите заплахи пред медицината днес.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини