От х:

Днес в x:

Европейските борси са подвластни на италианската политическа криза

Еврото удари ново шест и половина месечно дъно към 1,1608 долара 

В понеделник европейките фондови пазари се оцветиха в червено, следвайки подновения спад на акциите, търгувани на борсата в Милано, с оглед на засилващите се очаквания за предсрочни избори в Италия.

След като през уикенда италианският президент Серджо Матарела не одобри предложеното коалиционно правителство на движението "Пет звезди" и на крайнодясната партия "Лига", в понеделник той определи Карло Котарели за временен премиер на правителство от технократи преди провеждането на предсрочни избори. Шансовете на Котарели да получи вот на доверие от парламента на страна обаче са минимални, което предполага провеждането на предсрочни избори още тази есен.

Европейските инвеститори се притесняват, че на едни предсрочни избори двете италиански антисистемни и популистки организации могат да спечелят още по-голям брой гласове и самият вот може да се изтълкува като референдум за или против по-нататъшното членство на Италия в еврозоната и еврото.

Тези опасения доведоха до париране на първоначалното възходящо движение на европейските фондови пазари и в частност на борсата в Милано, като италианският индекс FTSE MIB вече се понижава с цели 2,4% към 21 865 пункта (най-ниско негово ниво от началото на месец март), след като стартира днешната търговия с повишение от около 1,5% (първоначална позитивна реакция на проваления опит за формиране на евроскептично правителство на Апенините).

В същото време основният индекс Ibex-35 на борсата в Мадрид се понижава с 0,8% след като се заговори, че очакваният вот на недоверие спрямо испанския премиер Мариано Рахой вероятно ще се проведе в петък (на 1-ви юни). В края на миналата работна седмица стана ясно, че опозиционната испанска социалистическа партия е поискала вот на недоверие спрямо премиера Мариано Рахой във връзка със скандал с подкупи, включващ членове на неговата управляваща Народна партия.

Политическите кризи в Италия и Испания се отразяват най-негативно на финансовите сектори в третата и четвъртата по сила икономики в еврозоната. Акциите на италианските банки Intesa Sanpaolo, Unione di Banche Italiane и Mediobanca се понижават съответно с 3,95%, с 5,85% и с 4,7%, докато акциите на испанските кредитни институции Banco Santander и BBVA се обезценяват съответно с 2,07% и с 3,34%.

Засилващите се притеснения около задълбочаващата се политическа криза в Италия се отразяват негативно и на останалите борси на Стария континент. Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,35%, германският индекс DAX 30 - 0,55%, френският CAC 40 - с 0,7%, а португалският индекс PSI 20 се понижава с цели 1,7%.

Трябва да се има предвид, че европейската търговия в понеделник е в по-малки от обичайното обеми с оглед на факта, че е неработен ден за лондонските борси поради поредна т.нар. "банкова ваканция", както и с оглед на неработещите финансови пазари в САЩ заради отдаването на почти на загиналите във войните (Memorial Day).

Задълбочаващата се политическа криза в Италия и възможната в близките дни правителствена криза в Испания се отразяват негативни и върху единната европейска валута. Еврото поскъпна за кратко по-рано днес към 1,1728 долара като първа реакция на проваления опит за формиране на евроскептично правителство на Апенините, преди обаче единната европейска валута също да се окаже под нова вълна от продажби, понижавайки се до поредно шест и половина месечно дъно около 1,1608 долара (най-ниско негово ниво от 9 ноември 2017 година).

От напрежението на финансовите пазари в резултат на политическите кризи в Италия и евентуално в Испания се възползват японската йена и швейцарският франк с оглед на техния статут на "валути-убежища". Еврото се понижава с 0,6% към ново 11-месечно дъно около 126,86 йени и към 1,1552 франка с поглед отново към петъчното двумесечно дъно около 1,1521 франка.

В същото време индексът на щатския долар поскъпва спрямо останалите шест основни валути с 0,3% до нов връх за годината от 94,50 пункта (най-високо ниво от средата на ноември 2017 година) главно в резултат на днешната нова обезценка на еврото.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини