От х:

Днес в x:

Субтропическата буря Алберто връхлита Флорида

Субтропическата буря Алберто, която се придвижва на север през Мексиканския залив, се очаква да достигне сушата днес в северозападната част на Флорида. Според прогнозите при това ветровете ще достигнат максимална скорост около 85 км/ч , а дъждовете ще са от порядъка на 30 см, в района от Мисисипи до западната част на Джорджия. След това ще премине през долината на река Тенеси утре и вдругиден. В три щата са започнали подготовката на извънредни ситуации - Алабама, Флорида и Мисисипи.

Хиляди живеещи във Флорида се евакуираха, след като Националният център по ураганите на САЩ издаде предупреждение, че бурята може да предизвика опасни за живота наводнения в южните крайбрежни щати. 

Алберто е първата наименована атлантическа буря за 2018 г., която започна преди официалното начало на сезона на ураганите 1 юни.

Преминаването ѝ през Куба донесе проливни дъждове, особено в западната и централната част на страната. Над 5000 души бяха евакуирани. Нивото на реките и водохранилищата рязко се покачи и под вода озстанаха ниските части в провинциите Пинар дел Рио, Артемиса, Матансас, Виля Клара и Санкти Спиритус. Няма данни за жертви и разрушения, но са нанесени сериозни щети на селскостопанските култури.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини