От х:

Днес в x:

Пенко Добрев: В часовете в музея учениците трябва да наблягат повече на местната история

Чрез посещенията в Регионалните исторически музеи децата ще имат пряк досег до местната история-на града или на региона, в който живеят. Така с одобрение директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев чака старта на инициативата на МОН, която ще финансира ученето на децата до 7 клас в музеите.

Така на практика музеите ще станат класни стаи, в които подрастващите ще са сред артефактите. „Повечето преподаватели знаят общата история, а уредниците в един музей могат да дадат детайлни познания с местен корен, да участват в този нов начин на обучение като лектори. Така например, всеки ученик от Хасково знае кой е Васил Левски, но малцина са чували с какво родния им град е свързан с него, че Апостолът на свободата три пъти е бил в Хасково. За местната история, смятам, че е редно да се отделят цели часове, които да бъдат прекарани тук, на място в музея сред артефактите.

Смятам, че ще е интересна за децата и по-новата история, на която ние от поколението на 70-те, 80-те години на миналия век сме съвременници и можем също да им разкажем“, смята Пенко Добрев.

Музейният шеф посочи, че и в момента екипът му провежда своето иновативно обучение по история чрез играта „Ловци на съкровища“. Тя е разработена на две нива-по-лесно за по-малките ученици и с по-трудни задачи за гимназистите. В играта могат да участват и деца с родителите си, класове, или пък смесени отбори от различни ученически и младежки организации. Състезателите търсят по въпросник артефакти в музейните експозиции, има и отговори, които са описателни и са свързани с важни дати от националната и местната история.

Целта на МОН е 8 000 ученици да проведат часове в музеи през учебната 2018/2019 г., а включените училища да не са под 300.
 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Са
    само така
    10 -2
    13:07, 26 май 2018
    Музея ни вече е много хубав и повече деца трябва да влизат заедно с учителите си.
  • 2
    Mi
    Milko
    6 -8
    13:48, 26 май 2018
    Музея по-скоро трябва да се нарича Галерия на фалшификатора - неудачник, понеже повечето оригинали са заменени с нескопосани и смешни копия. Това си е подигравка с посетителите.
    • Vv
      VVM
      7 -1
      20:35, 26 май 2018
      Най-много ментета има сред анонимните коментатори. А в музея на витрините си пише кои от експонатите са копия. Така че никой никого не лъже. Такава е световната практика.
  • 3
    Бе
    Бероец
    7 -1
    19:21, 26 май 2018
    Дайте доказателства кое е фалшификат и кое оригинал,а не само голи думи ....Продължавайте в сълия дух обновяването на залите.
Последни новини