От х:

Днес в x:

Ардино отбеляза 24 май - Деня на българската култура и просвета

С празнично шествие учениците от Ардино и десетки граждани отбелязаха 24 май - Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост. Кметът Ресми Мурад поздрави всички с празника на двамата братя Кирил и Методий и връчи награди на изявени ученици от общината, заели призови места в областни и национални конкурси, олимпиади и състезания. Пожела на младите призьори здраве, нови успехи, късмет и да продължават да прославят Ардино в България и по света. В своето приветствие той отбеляза, че емоционалният заряд на 24 май е различен от всеки друг празник. „Трепетът е особен, вълнението – трудно описуемо с думи. Всеки от нас го чувства като свой празник, защото всеки го изживява като свой специален празник. Словото, буквите, просветата – няма по-важни неща за човешкия дух. Знанието е сила! Книгите отварят очите за духовната светлина, от което всеки има нужда”, заяви Мурад. Той подчерта, че в малката община Ардино има значителен културен живот, като принос за това имат просветни и читалищни дейци, участниците в самодейните художествени състави като фолклорни групи и танцови формации с участници от всички поколения – от най-малките до хората в по-зряла възраст.

В празничната програма участие взеха малчуганите от ДГ „Слънце” и ДГ „Брезичка”.

Детската вокална група „Звънче“ и мажоретният състав на клуб „Танцово студио“ при СУ „Васил Левски”с ръководители Росица Хаджикулова и Атие Шакирова по проект „Твоят час”обраха аплодисментите на присъстващите. В програмата се включиха и самодейците от Центъра за подкрепа за личностното развитие (ЦПЛР) – ОДК. А членът на Съюза на Българските писатели Иво Георгиев представи свои произведения, посветени на Ардино.
Гости на събитието бяха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, почетният гражданин на Ардино Халид Алиосман Даалъ, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още Петър Гонков и Тодора Вълчева, творци и хумористи.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини