От х:

Днес в x:

Български артдесант в Чикаго

За празника на българската просвета, култура и славянската писменост американската АРК галерия в Чикаго представя изложба с участие на творци от Арт движение КРЪГ и на Дружеството на художниците от Кърджали. Под надслов „Спомни си, че не си бил там” екипът на КРЪГ представя творби и творчески биографии на 11 артисти от България, Косово, Турция, Франция и САЩ, които са работили в различни периоди в Центъра за резидентни програми в Дъждовница. Между тях са: Ариан Рексепи (Прищина), Бурханедин Ардагил и Дидем Ербаш (Истанбул), Гийом Илере (Бордо), Джинди Лейки (Лос Анджелис), Даян Роем (Ню Йорк) и Лаура Димитрова (София).Повечето от техните работи са създавани „на място” в селото по време на програмата „Арт хоризонти”. Две творчески двойки – Зиятин Нуриев със Зафер Галибов и Радост Николаева с Галина Димова представят самостоятелни проекти за трансформация на скулптура чрез фотографско изображение и на стихове чрез рисувани експерименти. Десетса кърджалийските автори от Дружеството на художниците: Ваня Петкова, Владимир Чукич, Емил Пенчев, Ивета Стоянова, Камбер Камбер, Мая Мечева, Павлина Чукич, Пенка Атанасова, Хари Атанасов и Христо Габеров.

През септември 2017 г. девет творци от Чикагската AРК галерия с образователна фондация участваха в международната програма „Арт хоризонти” в Дъждовница, показаха свои произведения в Керимовата къща, а тяхна изложба беше открита за Деня на Кърджали в Арт галерия Кръг под надслов „За Кърджали с любов”, съпровождана с видео- мост между двата града.

Празничният български арт десант, който прокарва културни мостове между Кърджали и Чикаго, се открива на 25 май от 18.00 ч. в АРК галерията със специалното участие на генералния консул на България г-н Иван Анчев. Партньори на събитието са Българското консулство и Българо-американския център за културно наследство.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини