От х:

Днес в x:

Китай изпраща спускаем апарат на обратната страна на Луната с картофи и копринени пашкули

Никой досега не планирал кацане на обратната страна на Луната, Китай изглежда ще стане първи. През уикенда е изстрелян космически кораб, наречен Queqiao - спътник, който ще орбитира около Луната, за да предава съобщения от спускаемия апарат Chang'e-4, който спредстои да бъде изстрелян.

Луната е обърната винаги с едната си страна към Земята, тъй като извършва едно пълно завъртане около оста си за една обиколка по орбитата си около Земята.

Видяхме обратната страна на Луната, благодарение на сондите, спътниците и мисиите Аполо, но единственият обект, който трябваше да отиде там, беше Ranger 4 - сонда, проектирана да предава изображения, преди да се разбие в лунната повърхност. Тя обаче на функционираше добре и не изпрати научни данни.

Едно от големите препятствия е фактът, че след като апаратът кацне на тъмната страна на Луната, самата Луна спира всички радиосигнали от и до  Земята. Този проблем сега се решава със сателита в орбита около Луната Queqiao.

Името се превежда на "Магически мост", препратка към народна приказка "Пастирът и тъкачката". Тяхната любов била забранена, затова те били прогонени на противоположни страни на небето. Но веднъж годишно магически се образувал мост, за да могат двамата да се срещнат.

Queqiao ще действа като комуникационен мост между Chang'e-4, който ще бъде пуснат по-късно тази година, и Земята. Апаратът ще бъде позициониран в специалната точка на Лагранж - мястото, където комбинираните гравитационни сили на две по-големи тела (в случая Земята и Слънцето) създават малка площ с гравитационна стабилност, което прави устйчиво разположението на третото по-малко тяло.

 

Всяка двойка по-големи тела има пет от точки на Лагранж. Queqiao ще застане в L2, на около 65 000 километра от Луната. От тази точка ще може да отразява радиосигналите, предавани от Chang'e-4 към Земята, и обратно - учените на Земята ще могат да контролират роботизираното кацане.

Но Queqiao само да обикаля в очакване на спускаемия апарат. Сателитът носи първата радио антена, която ще бъде инсталирана на обратната страна на Луната, проектирана от Холандския институт за радиоастрономия (ASTRON). Нидерландско-китайският нискочестотен изследовател (NCLE) може да помогне да получим радиочестоти от Големия взрив и не могат да достигнат до нас на Земята.

"Радио астрономите изследват Вселената с помощта на радиовълни, светлина, идваща от звезди и планети, например, които не се виждат с просто око", обяснява астрофизикът Хайно Факе от Астрон.

"Не можем обаче да открием радиовълни под 30 MHz, тъй като те са блокирани от нашата атмосфера. Тези честоти по-специално съдържат информация за ранната Вселена, затова искаме да ги измерим".

Queqiao носи и два микросателита, които ще обукалят около Луната - Longjiang 1 и Longjiang 2. Те също ще извършват радио наблюдения.

Chang'e-4 ще носи съвсем различен научен полезен товар - пашкули на копринени буби, семена от картофи и цветето арабидозис (горчица, с която учените обичат да еспериментират, тъй като геномът ѝ е познат). Те ще се съхраняват в мини биосфера и ще бъдат наблюдавани дали ще могат да растат, а може би дори да цъфнат на Луната.

Queqiao ще достигне в L2 някъде през юни, а Chang'e-4 малко по-късно тази година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини