От х:

Днес в x:

Чиновникът и културата

Изображение 1 от 3

    Ремонт на покрива за 26 000 лева започна в петък в градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково. Строителните дейности са одобрени от министерството на културата след дълга бюракратична процедура. Парите са от бюджета на общината, фирмата е определена след обществена поръчка.

    „Това е и причината градската галерия да остане затворена в Нощта на музеите и галериите“, обяснява шефката на галерията Татяна Форева. Тя допълва, че били изненадани от работниците на фирмата, които пристигнали в петък, готови за работа. „Но приятно изненадани“, уточнява Форева.

    „Освен това европейската инициатива за Нощ на галериите и музеите е те да са безплатни, за да имат достъп до тях повече хора. Затова е и идеята това да продължи през нощта. А хасковската художествена галерия е единствената в страната с безплатен вход, всеки ден“, казва още Татяна Форева.

    В интервю за Haskovo.net, публикувано вчера, председателят на дружеството на хасковските художници Симеон Тодев упрекна общината в чиновничестване в областта на културата. „А културата има нужда не от администриране, а от адмириране“, заявява Симеон Тодев. От обясненията му става ясно, че „администрирането“ представлява чиновническия подход, а „адмирирането“ – меценатския.

    Припомняме, че миналата година общината за първи път организира пленер за хасковските художници на „Смокините“. Картините от този пленер бяха показани в изложба за празниците на Хасково през септември 2017-а. Според Тодев обаче тази година пленерът може да пропадне, защото комисията по новата наредба за подпомагане на културата ще се събере след 30 май. Тогава е започнал пленерът миналата година, за да свърши преди разгара на сезона на морето. Така шанс за пленер тази година може да има през септември, и то само за 5 дни, половин пленер, казва Симеон Тодев.

    От общината обаче репликират, че Тодев е разговарял с кмета Добри Беливанов за пленер тази година и е получил положителен отговор. От дружеството на художниците обаче след този разговор не е постъпило никакво предложение. „Кметът не може да организира пленер. Но може да одобри средствата за него. И е обещал да го направи. Средства могат да се осигурят не само от тези 150 000 за култура, одобрени от ОбС. Може да се отделят от парите за празниците на Хасково през септември например, тъй като така или иначе творбите от пленера са част от програмата за тях“, заявяват от общината.

    От пресслужбата на администрацията допълват, че разчитат на инициативността на самите творци. „Държим на проектния принцип – имаш идея за дадена инициатива, сядаш и я описваш, после подаваш заявление до общината за финансово подпомагане. По този начин се случи преди дни турнира по спортни танци за Купа България, фестивалите „Хайдушка софра“, „Вълшебен свят“ и други, ” обясняват от общината. Тезата им е, че идеите за културните прояви трябва да идват от самите творци, не от чиновниците в общината, а администрацията да ги подпомага финансово според възможностите си. За пример от администрацията посочват театъра. За провеждане на театралните празници досега ДКТ „Иван Димов“ е получавал по 10 000 лв. Тази година обаче представили по-добър и по-мащабен проект и получават 12 000 лв.

    Кой от двата подхода (или пък съвсем друг, трети), би бил полезен за Хасково, е въпрос на гледна точка и на дебати.

    Но ако няма разговори между творческите организации и администрацията, явно няма да се приложи нито един от тях.

    И културата ще бъде в ремонт, също като художествената галерия в Деня на галериите.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ба
      Баш майстора
      8 -2
      14:36, 23 май 2018
      Ремонта се прави грешно!!! ПЪРВО СЕ СЛАГАТ ВЕРИКАЛНИ ЛЕТВИ, ПОСЛЕ НАПРЕЧНИ. Прави се скара за да може водата от конденза или при счупени керемиди да отича до олука. А тук се виждат само напречните летви които ще спират водата. Коварен номер, трябва да накарат да го преправят.
      • 15
        157
        2 -2
        15:10, 23 май 2018
        Векове наред са се слагали само хоризонтални!!!!!!!Ако са хубави и добре поставени керемидите и така ще изкара сто години!!!!!!!Другия метод с вертикалните и хоризонтални летви го ползват такива като теб под предлог че това е по-добро а всъщност това за дълго време прикрива дефектите!!!!!!Правите го та да не текне след вас и доволно да си приберете парите!!!!!!
    • 2
      Ба
      Баш майстора
      2 -1
      16:13, 23 май 2018
      Двойна скара са изискванията и на Тондах и на Брамак. А летвите също трябва да са по-дебели по норматив.
      Този покрив е дело на лош Баш майстор със селските му приказки без познания.
    • 3
      Ха
      хахаха
      5 0
      17:15, 23 май 2018
      Е на тоя хал е културата, щом само гредите и керемидите се обсъждат под статията
    • 4
      Дж
      ДЖЕМИЛ от кръговото
      1 -3
      20:09, 23 май 2018
      Аз пък се чудя кой ходи на театър при толкова много средства за информация Два часа да гледаш Зуека Рачков или някой и друг ТАПИР----- СКУКА СКУКА СКУКА Кръшков знам че не си съгласен ти и ващата творческа ентелигенция
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      5 0
      21:46, 23 май 2018
      Радой Ралин каза-" Не ме е страх от министъра на културата,а от културата на министъра!"
    • 6
      E
      e
      0 -1
      01:46, 24 май 2018
      с тия ц***** на покрива едва ли ще стане качествен ремонт,от 26000лв считай че ще вложат не повече от 5 хиляди.и защо не са обезопасени с въжета,каски...нали уж така се работи вече в Европата...
    • 7
      Ке
      Кенан Тополян
      5 0
      08:27, 24 май 2018
      Значи така? Представяш проект и общината ти дава пари. А кой одобрява тези проекти? И друго. Тази община и нейния културен отдел само чакат някой да измисли някаква простотия като от онези на Елин Рахнев в театъра, за да дава пари. Самата община трябва да дава насоки. Някой трябва да предложи или общината сама да се сети да увековечи хората със стойност, които са я населявали? Кой трябва да се сети да направи паметници или да упомене по друг подходящ начин хора като Недялка Симеонова, Делчо Василев , Любомир Тенев, Тома Измирлиев.....за големия наш съгражданин Аспарух Лешников това ли отредихме- един скромен бронзов бюст заврян в малка градинка, а някаква си Завист обезсмъртихме на централния площад . За какво вземат пари чиновниците в общината, които отговарят за културата? Явно , за да може някой друг да им върши работата. А Добри Беливанов е толкова мързелив и безидеен, че дори не потърси свестни хора за тази работа, ами се задоволи с наследството от предшественика си, който сам решаваше пред какви културни храмове и ценности да се прекланят гражданите на Хасково, а културния отдел на общината му бе само за алиби.
    • 8
      Абе приятел хубави думи си казал но не виждаш ли че всички институции СПЪТ и най вече Общината там е място за КАФЕи КЛЮКИ от там не извира нищо за града А че Беливанката е бездеен всичики го виждати знаят и какво от това Той ако беше човек с ДОСТОЙНСТВО отдавана да си е хвърлил оставката но ной е ЖИВО КОПИЕ на ГОСПОДАРИТЕ си от ГЕРБ - нагли и крадливи

    Още новини

    Последни новини