От х:

Днес в x:

Комбинирай това

Ако се интересуваме поне малко от здравословно хранене, трябва да сме наясно, че не само количеството, но и комбинирането на продуктите е от значение за нашето здраве и тегло. Ето някои утвърдени комбинации и обяснението за тях:

Спанак и ягоди

На пръв поглед странна, но доста логична и полезна комбинация. Нашият стомах трудно обработва желязото, което приемаме с храната. За да стане този процес по-ефикасен, се нуждаем от определено количество витамин С. А него можем да си набавим именно с ягодите.

100 мг от най-разпространения витамин подобряват четири пъти усвояването на желязото. Така салатата от спанак и ягоди позволява да ги оползотворим по най-добрия начин. По желание, може да добавим и малко сирене.

Сурови зеленчуци и яйца

В повечето сурови зеленчуци се съдържа полезни вещества (каротеноиди), които сe борят с различни заболявания. Но и те, както желязото, имат нужда от помощ, за да бъдат напълно усвоени.

Именно затова е добре да добавим към любимите си зеленчуци и едно-две яйца - варени или пържени. Мазнините от жълтъка им са точно този проводник, от който полезните вещества имат нужда. Три яйца - три пъти повече усвоени каротеноиди. Разбира се, не трябва и да прекаляваме.

Същият положителен ефект от зеленчуците може да извлечем и чрез салата със зехтин. Мазнините в него играят ролята на проводник на каротеноидите.

Месо и розмарин

Отнася се най-вече за печени меса. При процеса на приготвянето им се отделят вещества, които някои учени посочват като причините за формиране на ракови клетки в човешкия организъм.

Розмаринът, които добавяме преди готвенето, съдържа антиоксиданти, които неутрализират този процес и последствията от него. Още една полза, освен по-добрият вкус.

Куркума и черен пипер

При подправките също има препоръчителни комбинации, всяка със своите ползи. Предложената в случая отново е свързана с по-успешно усвояване на конкретно вещество.

Това е куркуминът, които има редица ползи, една от които е противовъзпалително и антираково действие. Но ако не комбинираме куркумата с черния пипер, рискуваме да не усетим този ефект.

Важно пояснение е, че прекаляването с куркума води до камъни в бъбреците. Много хубаво никога не е на хубаво.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини