От х:

Днес в x:

Пак мре рибата в река Банска, екоинспекцията проверява

    За пореден случай на измряла риба в река Банска сигнализира кметът на Клокотница Евгений Трендафилов. Рибоците изплували тази сутрин в района на ракиения казан, когато ги забелязал човек от селото и уведомил кмета. При пристигане на място той забелязал с обърнати кореми различни речни видове – каракуда, кефал, мряна, карабалък. От своя страна Трендафилов уведомил кмета на общината Добри Беливанов и Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/. Още предиобед пристигнаха инспектори от екоинспекцията, които взеха водни проби. „Пробите ще бъдат изследвани в лаборатория и когато излязат резултатите, ще стане ясно причината за измиране на рибата“, заяви Стоян Литов от РИОСВ. Той не се ангажира да коментира предварително причината за замърсяването на водата.

    Местните обаче са вдигнали ръце, тъй като това е пореден случай на измряла риба. Явлението се наблюдава през няколко години, обясни кметът Евгений Трендафилов. Той припомни, че последният случай е от миналата година, когато се установило, че рибата е измряла от липса на кислород. Трендафилов също не беше наясно дали този път рибите са обърнали коремите по същата причина или има друг фактор, но беше категоричен, че това е унищожаване на природата. Рибарят от Клокотница Недялко Димитров припомни, че сега е размножителния период и ще бъдат необходими между 5 и 10 г. за възстановяване на популацията.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      14 -4
      13:27, 22 май 2018
      Не давайте на ГЕРБаджиите да пикаят в реката.
    • 2
      Ст
      Стар рибар
      18 -1
      14:13, 22 май 2018
      Както винаги ще кажат това което изисква най-малко работа и приключва случая,а именно липса на кислород във водата или цъфтеж на водорасли иначе настъпват едни интереси.
      • Мл
        Млад еколог
        16 -3
        14:55, 22 май 2018
        Кои интереси бе гусин стар рибар? 5-6 села са над Клокотница по река Банска-нито едно няма канализация, отделно във всяко село има по 100-150 крави, оборите се мият и всичко отива в реката - попитайте кмета на Община Хасково кога ще разпореди контрол на тези краварници, има определена бройка в Наредбата за спазване на общественият ред в Общината. Като спрем да пишкаме и акаме в река Банско може и да се завъди риба.
    • 3
      Ст
      Стар рибар
      6 -3
      15:40, 22 май 2018
      Добре си вършите работата, виждаме резултата няколко пъти вече.Като знаете краварниците защо не ги глобите,нали трябва пречиствателни станции да имат .Иии да знаете освен Гарваново другите села са друга община.
    • 4
      Ка
      Каубой
      7 -4
      16:09, 22 май 2018
      Кви пречиствателни станции за крави бе алоо? Чисти се на ръка, а тора на торище и като угние отива на нивата.
    • 5
      Но
      Нов
      4 0
      16:56, 22 май 2018
      Това са от животните мият оборите в реката.елате вижте в гарваново даже са определили реката за тая работа
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      11 0
      18:04, 22 май 2018
      Как няма да мре рибата като мюсюлманите от ДПС Баните са вдигнали нелегални свинарници с размерите на читалище Заря .. и всичките ***** ги праскат в реките и никой не смее копче да им каже
    • 7
      Не
      Неразбиращия
      3 0
      18:06, 22 май 2018
      Искам да дам един съвет на отворкото - Млад еколог
      като много разбираш се разходи до старата пречиствателна на Каменица ако знаеш къде е .
      виж моето момче за какво става въпрос.
      • Мл
        млад еколог
        5 -1
        22:42, 22 май 2018
        "Старата" пречиствателна гусин Неразбиращ е всъщност доста обновена и в случая доста успешно си уцелил името си, а това че може да пишеш смислени /според теб/ изречения е повод за гордост на учителката ти по литература-честит ти 24 май в аванс.
    • 8
      Ри
      Рибар
      1 0
      22:24, 22 май 2018
      Както винаги водата ще е чиста. Защото ако е замърсена ще трябва да има виновен. А аз не вижадам да са проверявали за източници за замъсяване.
      • Де
        Деси
        0 -1
        07:27, 23 май 2018
        Ще вземат да глобят който не трябва и ще им иде заплатката. Но няма да се стигне до глоби водата ще е чиста а рибата умряла от старост

    Случаен виц

    Последни новини