От х:

Днес в x:

Между 50 и 100 лв за матури във Facebook. А верни ли са отговорите?

Над 55 хил. завършващи се явиха на първия изпит по български език и литература. Върху произведение на Никола Вапцаров зрелостниците се потиха тази година.

12-класниците писаха тема по стихотворението "Вяра". Въпреки засилените мерки за сигурност отново не липсваха опити за търговия с отговорите.

"Провеждането на държавните зрелостни изпити премина изключително спокойно. Изненади в организацията нямаше, което сочи, че форматът, който се прилага в момента е удачен, за да се противопостави на всякакви опити, които биха могли да доведат до съмнения за честност. За пробив в системата за сигурност не може да става и въпрос", коментира в студиото на "България сутрин" директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов.

За втора поредна година матурата беше разделена на части, а учениците нямаха право да излизат преди да са приключили с всяка от тях. Мярката е взета, за да се предотвратят преписвания.Още по темата

Над 4 000 камери и 10 000 квестори също дебнеха за такива. Само 12 са анулираните работи в цялата страна заради опити за преписване и скрити мобилни телефони.

Появиха се обаче и съмнения за изтичането на отговорите на матурата по български език и литература след края на зрелостния изпит.
Екип на Bulgaria ON AIR се натъкна на публикация във Facebook, която показваше отговрите от модул 1 и 2, в които имаше само 2 грешки. Цената варираше между 50 и 100 лв.

"Направихме профил в социалната мрежа, с който се представихме за зрелостник. Влязохме в няколко групи, създадени специално за тазгодишната матура и се натъкнахме на следните предложения - "последни записвания при нас за отговорите на матурите! Заинтересованите нека пишат!", разказа репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

Според директора на 119 СУ обаче става въпрос за измамници, а информация от МОН няма как да изтече, тъй като компютър генерира крайния вариант на изпита измежду близо 12 милиона комбинации на въпросите и всички се случва при изключително засилени мерки за сигурност.

"Търговци на матурите и занапред ще има. Всички опити за продажби в социалните мрежи обаче са абсолютно фалшиви", категоричен бе Диян Стаматов в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини