От х:

Днес в x:

Обучават 100 деца да реагират при горски пожари и бедствия

    100 деца от хасковското средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъдат обучени да реагират при горски пожари и бедствия. Заниманията започнаха от днес в базата на бившата група „Спасителна дейност“ (Гражданска Защита).

    Обучение първи преминаха 20 петокласници от школото. Те слушаха няколко лекции, подкрепени с презентации и видео уроци. Първата лекция беше на тема „Горски пожари и природни бедствия“. После изслушаха лекция „Евакуация и първа помощ“, изнесена от инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Пред учениците той разясни как трябва да действат при пожар или бедствие в училището им. „Не трябва да се паникьосвате. При евакуацията е важно всички ученици да се преброят, тъй като ако има липсващи деца, пожарникарите трябва да първо да ги открият и тогава да потушат бедствието“, бяха част от разясненията на инспектор Бекяров. Учениците слушаха с интерес и дори взеха участие в лекцията, отговаряйки на въпроси, свързани с евакуцията и оказването на първа помощ, за което по три пъти в годината имат практически занимания.

    Днес петокласниците бяха запознати с правилата за провеждане на състезанията на младежките противопожарни отряди и гледаха видео урок на тема „Млад огнеборец“. Те ще преминат и практическо занятие - „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ на практика и проиграване на отделните участъци от дисциплината. Ще участват и в практически занятие „400 м щафетно бягане с препятствия“.

    Заниманията за децата продължават до 17:30 часа, а в обученията ще участват и други ученици от школото от 4-ти и 5-ти клас. Групите от по 20 деца ще преминат обученията в рамките на пет дни. Заключителният етап е на 6 юни 2018 г. , когато ще се проведе състезание между всички 100 деца.

    Обученията се осъществяват по проект „Повишаване на оперативния капацитет при горски пожари и подобряване превенцията от бедствия“ по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП „България-Турция“ 2014 – 2020 г. Целта му е превенция и в тази връзка са разработени презентации и наръчник по пожарна безопасност и защита на населението за децата.

    По проекта хасковската противопожарна служба скоро ще получи мобилна техника – три пикапа за бързо реагиране в борбата с горските пожари, оборудвана със специална апаратура за нощно виждане.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини