От х:

Днес в x:

Петокласници от „Ив. Рилски“участваха в състезание по грамотност под егидата на Десислава Радева

Петокласници от хасковското училище „Ив.Рилски“ участваха в първия кръг на състезанието по грамотност „Пазим езика си“.

Занията си по български език премериха 600 деца от училища в 10 града на страната.

Участниците в „Пазим езика си“ се включиха в две възрастови групи -5-ти клас и 6-ти и 7-ми. 

Любопитната надпреварата по български език е първата по рода си у нас. Пилотното издание на конкурса, което е под организацията на гражданското сдружение „Живата вода на България“ има за цел да

насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Състезанието е по инициатива на съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева, която е председател на УС на гражданско сдружение „Живата вода на България“.

„Радостно е, че интерес към съревнованието проявиха деца от много други учебни заведения, но заради регламента те нямаше как да бъдат допуснати до участие. Затова стремежът ни е „Пазим езика си“ да влезе в календара на националните състезания на МОН през следващата учебна година, за да могат в него да се включат всички училища в страната“, сподели Десислава Радева.

Изпитните работи оценяват преподаватели и студенти по български език и литература от Факултета по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. За най-добрите ще има четци и книги от български автори.

Резултатите от препитването ще бъдат обявени на 21 май, а финалният тур е на 25 май.

Експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров ще оценява на място как са се справили 14-те финалисти,уточниха от сдружение „Живата вода на България“. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еж
    ежко
    2 -2
    16:58, 16 май 2018
    Някой да вземи и да ограмоти Десислава Радева!
Последни новини