От х:

Днес в x:

За седмица цената на черешите падна наполовина

Изображение 1 от 5

    На 4 лева за кило могат да се купят зрели ранни череши в първия ден на седмицата на производителския пазар край село Крепост. Цената е драстично надолу в сравнение с първите щайги с най-ранната реколта. За повечето от търговците понеделникът е вторият ден от тазгодишния пазар. Още през миналата седмица обаче имаше череши на цена от 8 лева килото.

    Повечето от производителите обаче казват, че те все още не са били добре узрели. „По-добре да изляза малко по-късно на пазара и да продавам на по-ниска цена, отколкото да предлагам скъпотия невкусотия“, казва един от крепоските търговци. Много от тях пишат на табелите, че продават хрущялки, но за този сорт все още е твърде рано, обясняват познавачите.

    Петя е наследствен производител. Нивите край пътя между Димитровград и Хасково, които днес обработва семейството й, са наследствени от дядо й. Продава в една от отбивките по пътя. Стоката й държи цена от пет лева.

    На пазара край самото село Крепост сергиите вече са пълни. Стопаните са благодарни, че за разлика от други краища на страната, където производителите пострадаха заради студа тази пролет, тук природата е пощадила реколтата. Първите беритби обещават добър урожай.

    Все още обаче пазарът за череши не се е раздвижил кой знае колко. Според производителите една от причините е, че пазарът се пада малко встрани от главния път, затова обмислят да сложат указателна табела, та да не ги подминават тези, които не са местни. Защото, който не е опитал крепостка череша, той не знае какво е изпуснал, хвалят стоката си местните.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ку
      купувач
      10 0
      14:48, 14 май 2018
      как встрани,като вчера продаваха на пътя и имаше предпоставки за катастрофи/сергиите встрани стоят празни/,къде са КАТ и другите органи/ от които зависи това
    • 2
      Зе
      Зевзек
      2 0
      22:38, 14 май 2018
      Абе,хора,много мургави тези производители на череши от с.Крепост.За мен това са гръцки череши.Като гледам как се подсмихват “производителите” имат чувството,че ви чудят на акъла,че им се връзвате.Да ви е сладко.
    Последни новини