От х:

Днес в x:

Къде се пазят биткойните? При шоколадите и кравите, разбира се

Около 7% от всички добити в света биткойни се пазят на сървъри на компанията "Xapо", скрити в подземия на пет континента, включително и в добре охраняван бивш военен бункер в швейцарските планини. Стойността на такъв обем криптовалута се оценява на $10 милиарда, съобщи агенция Bloomberg.

Стартъпът на 44-годишния аржентински предприемач Уисийз Кейсърис е изградил мрежата от подземни складове, след като Кейсърис е прекарал последните няколко години да убеждава милиардерите и милионерите от Силициевата долина, че биткойн е валутата на бъдещето, че трябва да купуват и че той е човекът, който ще защити вложенията им.

Впечатляващата сума означава, че само за четири години "Xapo" започна да предоставя услуги за съхранение през 2014 г., сумата на депозитите надвишава сумите, които са по 98% от сметките на 5670 американски банки, пише Bloomberg.

Бункерът е т. нар. студено съхранение на биткойни - съхранява криптовалутата офлайн, което минимизира опасността от кражба. За да получат своите биткойни от такова хранилище, на клиентите на "Xapo" им отнема около два дни - през това време компанията проверява самоличността на клиента и автентичността на искането му за прехвърляне на криптовалута. После "Xapo" ръчно подписва трансакции с частни ключове, разположени на различни места в бункера.

"Всеки, който не държи ключовете, ги пази с "Xapo", казва Райън Радлоф от CoinShares, който има над 500 милиона долара в биткойни, съхранявани в "Xapo". - Не можете да ми платите, за да ги пазя в банка."

Първото правило, за да притежавате биткойни, е да опазите своя частен ключ - това е кодът, който ви позволява да изразходвате вашата дигитална валута. Ако крадците го получат, те могат да плячкосат имането ви за миг без никаква надежда за възстановяване. Поставянето на клавиши на устройство, свързано към интернет, е удобно и опасно - хакерите са доказали уменията си.

Затова и подземните бункери са най-популярната алтернатива, т.нар. студено съхранение, където ключът се запазва в офлайн устройство, като например устройство с палец. Но остават рискове - хакерите също са доказали умението си да залагат капани, за да имат достъп до устройства за съхранение на студено в момента, в който са онлайн.

Но освен Bitcoin през последните години се разпространяват и конкурентни валути като Ethereum и Ripple, които също вече са натрупали запаси за милиарди долари. Но "Xapo" защитава само Bitcoin поради вярата на Кейсърис, че само тази валута има бъдеще. Догматизмът му е до такава степен силен, че "Харо" връща клиенти, които искат да съхраняват конкурентни валути. 

Предстои да видим оправдан ли е този оптимизъм.

Източник: Клуб Z

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини