От х:

Днес в x:

Остров Улва е собственост на петимата си жители

Живописният  шотландски остров Улва, който е популярен с идеално чистите си  плажове и кристални води е вече собственост на петима от общо шестимата си обитатели. На покупката те се решават силно притеснени да не би той да попадне в ръцете на руски или близкоизточни магнати, съобщават световните медии.
Улва е обявен за продан през юли миналата година от шестия си обитател Джейми Хауърд-наследник на еристократичен род, чиято собственост е островът от години. Описанието на продавача за мястото гласи, че е едно от най-красивите частни острови в Северна Европа. С изгледа си към планината Бен Мор и към живописния водопад Ийс Форс на съседния остров Мъл, Улва е невероятно идилично място. В апогея си той е имал население от 800 души. Започва да запада през XVII век, когато собствениците на имотите прогонили масово земеделците от Високите земи, за да превърнат нивите им в пасища за овцете. Мнозина от тях тогава заминали за Австралия. Интересната дестинация привлича любопитството на чуждестранни магнати, а местите жители започват да се боят, че ще бъдат експулсирани.
Затова останалите  петима жителисе обединяват в местно сдружение и в крайна сметка успяват да купят Улва по силата на закон, даващ им предимство.
Тръжната цена на острова е обявена на 4.25 милиона паунда. Независимата оценка е правена по поръчка на шотландското правителство.
Петтчленното местно сдружение успява да събере сумата средствата благодарение на субсидия от шотландското правителство и с финансовото участие на 500 души.
Като собственик на острова сега местното сдружение се ангажира да работи за неговото социално и икономическо развитие и за заселването му с нови обитатели.
 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини