От х:

Днес в x:

Какво направи с планината Мантапсан последният ядрен тест на КНДР

Последните ядрени опити на КНДР под планината Мантапсан през септември 2017 год. не са унищожили полигона, но са раздули планината настрани с 3,5 метра и тя е станала 50 по-ниска. Това установяват физици в изследване, публикувано в Science.

"Височината на планината може да намалее още, тъй като процеса на слягането, започнал след взрива, продължава още. Нашите данни показват, че взривът е извършен на дълбочина около 450 метра под върха на Мантапсан и е изпарил такова количество скала, че в него би се поместил футболен стадион. За миг той е вдигнал височината на планината с 3−4 метра", казва Дъглас Дреджър от калифорнийския университет в Бъркли.

През октомври 2005 год  Северна Корея извършва първия подземен ядрен взрив с малък боeн заряд с мощност 1−2 килотона на полигона Пунгери под планината Мантапсан. Още пет теста са извършени през следващите години, последният - на 3 септември 2017 год. с термоядерен боен заряд с мощност няколкостотин килотона. Спецслужбите и учените по цел свят регистрират необикновен странен факт - сеизмографите показват следи не от един, а от два взрива, предизвикали земетресения с магнитуд 5,2 и 4,5 по скалата MMS.

Тъй като официалните власти съобщават за един взрив, учени, политици и експерти започват да спорят какво точно се е случило под планината Мантапсан. А японската Asahi TV съобщава, че взривът е разрушил тунела до централната камера на полигона, при което са загинали няколкостотин души, включително специалистите от ядрената програма.

Новото изследване се базира на данни от два геодезически спътника - немският TerraSAR-X и японският ALOS-2, които са били над Мантапсан в момента на взрива. Двата имат мощни 3D-радари, което позволило на учените да получат тримерен модел на терена непосредствено преди и след взрива. Сравнявайки данните, учените локализирали мястото на взрива, изчислили неговата мощност, разгадали какво е предизвикало втория сеизмичен удар и оценили общите последици от взрива.

Оказало се, че водородната бомба е била разположена точно под върха на планината и е имала мощност 170−300 килотона тротилов еквивалент. Това е близо до стойностите, които съобщиха властите в КНДР и китайското правителство, но се различава с казаното от сеизмолозите, които определиха бомбата като по-слаба и взривена на километър на североизток от реалното място на взрива. 

Вторият източник на подземни трусове, установили учените сега, се е появил 8,5 минути след първия взрив и е бил на около 700 метра южно от водородната бонба. Тези колебания са възникнали заради срутване в подземна пещера, образувана при предишните взривове, или в части от тунела, по който бомбата е била доставена до мястото на взрива. Но това едва ли е направило полигона неизпозваем или е довело до гибелта на хора, считат учените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини