От х:

Днес в x:

Меркел съветва за приемливо решение в ЕС за Пакета „Мобилност“

Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел са обсъдили въпроса за спорните предложения на Европейската комисия в Пакета „Мобилност“, засягащи българските транспортни превозвачи. Разговорът се е състоял  в Аахен, след участието им в церемонията по връчването на международната награда „Карл Велики“, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Борисов е посочил пред Меркел, че транспортният сектор у нас създава 15% от Брутния вътрешен продукт и страната ни ще губи 16 милиарда лева годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации. Борисов е подчертал, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хиляди български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит. Министър-председателят е поставил въпроса по-рано днес и на президента Макрон, с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор.

Канцлерът Меркел е изразила разбиране за притесненията на българската страна и посочи, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС, съобщават още от Правителствената пресслужба.

По-рано тази седмица българското правителство обяви категоричната си подкрепа към готвения за 16-ти май протест на превозваческите фирми у нас. Спедиторите скачат срещу най-вече срещу едно от предложенията по "Пакет мобилност 1", подкрепяно от Франция, което ще задължи водачите на тежкотоварни превози да се прибират в домовете си или в база на компанията на всеки няколко седмици.

Борисов и Меркел са коментирали и предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани.

Ангела Меркел е определила като категоричен успех действията на премиера Борисов за приобщаването на страните от региона към Европейския съюз. „Темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема“, е заявила тя.

Германският канцлер е споделила напълно мнението на българския премиер, че хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота им.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини