От х:

Днес в x:

Лауреатската пиеса от "Южна пролет" на Петър Влайков с театрална премиера в Хасково

    Тази пиеса е „сълза и смях“, но ще пуснете една сълза повече, отколкото ще се смеете, казва за премиерния спектакъл от майския афиш на Хасковския театър режисьорът на "Честита съпруга" Елин Рахнев.

    Автор на текста е актьорът Петър Влайков, който прави с него своя дебют в драматургията. Пиесата "Да се преструваш е прекрасно", която се преоблича в сценичното заглавие "Честита съпруга“, му донесе Пегас от литературния конкурс за дебютанти „Южна пролет“ тази година.

    „Най-хубавото нещо, което се случи на този текст и на мен, като човек с първи драматургичен опит, е това, че текстът се случва на сцената благодарение на директора на театъра в Хасково Стелиян Николов, на режисьора Елин Рахнев и точно тези актьори-Николета Малчева и Стефан Денолюбов. Това са хората, които повярваха в мен този текст да заживее свой живот“, сподели Петър Влайков.

    Режисьорът Елин Рахнев определя пиесата като един от добрите съвременни образци на абсурда. „Текстът на Пецата е много хубав. Харесах го и се мотивирах да го поставя. Пожелавам му да продължава да пише. Писането е самотно и тъжно, но човек се мотивира. Авторът трябва да е много щастлив, защото в неговия дебют участва актьор, като Стефан Денолюбов, който рядко се появява на театралната сцена заради многото си ангажименти в киното. Много е важно и това, което прави Хасковският театър-да даде път на един прохождащ автор.“

    Не, защото е част от хасковската трупа и не, защото е приятел от години. Това не е основата, върху която стъпва директорът на театър „Иван Димов“ Стелиян Николов“, давайки „зелена светлина“ за поставянето на пиесата на Петър Влайков. Директорът на театъра Стелиян Николов и Елин Рахнев четата пиесата и споделят, че текстът наистина си заслужава да види бял свят. Дават го и на актьорите Николета Малчева и Стефан Денолюбов, като очакват мнение, но без да им казват, кой стои зад редовете. Хората, които днес въплъщават образите, изградени от Петър Влайков, научават за авторството му едва две седмици по-късно след като са отворили първата страница на "Да се преструваш е прекрасно". Сценографията на пиесата е поверена на Гергана Лазарова – Рънкъл, а авторската музика е на Георги Георгиев от "Остава".„Важно условие да се прави хубав театър е той да се случва със силни чувства и емоции. Аз вярвам в това. Този екип се харесва и обича, а когато такова нещо се случва, произлиза хубаво“, категоричен е Стелиян Николов.

    А Петър Влайков очаква с нетърпение да се наслади на интерпретацията, която ще види утре вечер на сцената, защото досега не е присъствал на нито една от репетициите на пиесата. Ден преди първото й представяне пред публика, което ще е на 10-ти май, авторът на текста гледа за първи път само откъс от нея. 

    Като човек бил от другата страна на драматургичното случване-в неговия край, сега от страната на началото му-авторството, Влайков казва, че ще се радва на метаморфозите, които е претърпял текстът му под режисьорската и в актьорската игра. „Смятам, че текстът е една база и  работата на автора приключва с написването му. Оттам насетне режисьорите и актьорите са тези, които го съживяват. Няма нищо по-хубаво от различната гледна точка.“

    „Има автори, които държат на пунктуацията и това е изконно тяхно право. Но ние май повече обичаме свободата“, коментират  Стефан Денолюбов и Николета Малчева за работата си върху образите в пиесата.

    „Като човек, който има интереси и в литературата, и в театъра, беше естествено да ги срещна в драматургията.“, казва за дебюта си Петър Влайков. Пиесата му ще участва през следващата седмица и на Международния Фестивал“ Друмеви театрални празници“ в Шумен в раздела нова българска драма.

    Съвсем скоро  "Честита съпруга“ ще  има и своя дебют на столична сцена. В Хасково, освен на 10-ти май ,тя  се играе и на следващия ден-11 май на Камерна сцена. Мястото е избрано заради интимността с публиката, от която пиесата има нужда. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ив
      иван
      4 -3
      01:23, 10 май 2018
      Дано режисьорът и актьорите съживят пиесата, защото се чува че журито на "Южна пролет" не било много очаровано от текста на автора дебютант.
    • 2
      Ян
      Янко Митев
      0 -3
      08:15, 10 май 2018
      Коя е тази Наталия Малчева?
    • 3
      Кр
      крал Лир
      3 -3
      12:44, 10 май 2018
      Спрете с тези халтури , бе! Това не е пиеса , а някаква профанска графомания. Наградиха я, защото Въжарска ходеше да изнудва журито да я премира. И Елин Рахнев е един интелектуален маргинал. Човек на Боил Банов. Ей, съсипахте хасковския театър, тук Добчев е поставял "Януари", "Албена" и "Хавлет". Имахме режисьори, актьори и публика за тези представления. Сега ми се разхождат пълни недоразумения из театралните зали. Спрете и не убивайте ивтелигентните хасковлии, те без друго останаха една шепа хора.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини