От х:

Днес в x:

Ердоган и Вучич за траен мир и стабилност на Балканите

Турция ще допринесе за по-голямата стабилност на Балканите. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на съвместна пресконференция със своя сръбски колега Александър Вучич.

"Ще допринесем за всичко, което ще донесе траен мир и стабилност на Балканите", изтъкна турският държавен глава, добавяйки, че проектът за магистрала между Белград и Сараево е проект на мира и развитието.

Вучич благодари за издигането на икономическото сътрудничество между двете страни на най-високо равнище.

"Турският президент има най-големи заслуги за бързия напредък в двустранните ни отношения", каза той. Вучич обяви, че за първите три месеца на тази година търговският стокообмен между Сърбия и Турция се е увеличил с 31,4%, а до края на 2018 г. ще достигне обема от 1,3 милиарда евро. Сръбският президент също така благодари на Ердоган за турските инвеститори, които отварят свои фирми в неговата страна.

"И във всички други области имаме значителен напредък. Надявам се, че най-бързо ще завърши изграждането на "Турски поток", защото ние нямаме природен газ и до момента нямаме друг вариант за неговото получаване, ако доставките от Украйна бъдат прекъснати", подчерта Вучич.

Сръбският президент подчерта, че Турция е най-голямата сила на Балканите. Той посочи, че Сърбия при опита за военен преврат ясно е изразила подкрепата си за Турция.

"За нас е много важно да имаме добри, партньорски отношения с Турция и да се пази мира и стабилността", каза още Вучич. Двамата президенти също така са обсъдили борбата с тероризма и по-нататъшното сътрудничество в тази област.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини