От х:

Днес в x:

Най-грандиозният еко експеримент в историята: Китай покрива Тибет с изкуствен сняг

Китай планира да предизвика изкуствени валежи от сняг в Тибет, за да реши проблема с недостига на прясна вода, предаде БНР, като цитира университета „Цинхуа“, който разработва проекта. Към момента валежите в Тибет осигуряват около 7% от потребяваните в Китай количества вода.

Изкуственият сняг трябва да покрие територия от 1,6 милиона квадратни километра (т.е. територия по-голяма от Аляска или тройно по-голяма от площта на Испания), а това да увеличи количеството на валежите в Тибет до 10 милиарда кубически метра годишно.

Разработката на проекта, наречен „Небесна река“, е започнала през 2016 година и е смятан за най-грандиозния екологически експеримент в историята.

Проектът предвижда монтиране на десетки хиляди инсталации в Тибет, които използват специално гориво. При изгарянето в атмосферата се отделят частици йодисто сребро, което ще привлича дъждовни облаци.

Според американски климатолози обаче по този начин ще бъдат обезводнени други райони, а създаденият дисбаланс крие екологични рискове.Тибет е окупиран от Китай през 1950 година и оттогава е в състава на Китайската народна република.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини