От х:

Днес в x:

Обратно броене: Корабът InSight излита за Марс (видео)

Първият спускаем апарат на НАСА на Марс от 2012 г. насам ще бъде изстрелян в събота сутринта от военновъздушната база Вандънбърг в Калифорния. Вече започна обратното отброяване на времето до старта.

Космическият кораб InSight отива на Марс, за да проучи недрата на Червената планета, дали има земетресения и сеизмична активност, да разкрие мистерията как се образуват скалисти планети като Земята и да научи повече за еволюцията им. Ако всичко върви по план, той трябва да кацне на Марс на 26 ноември 2018 год.

Периодът на стартиране на мисията е от 5 май до 8 юни 2018 г. Прозорците за изстрелване има ежедневно в течение на два часа. Възможностите за старт са настроени на пет минути по време на прозореца за стартиране на всяка дата. Първата възможност започва в 4:05 ч. Тихоокеанско стандартно време на 5 май.

Корабът InSight е на върха на ракета Atlas V-401, осигурена от United Launch Alliance, Centennial Colorado, съвместно предприятие на Boeing Co. и Lockheed Martin Corp.

Атлас V е една от най-големите ракети, създавани за междупланетен полет. Това е същият тип ракета, която излетя с Mars Reconnaissance Orbiter през 2005 година.

Спускаемият апарат InSight  ще пробие под повърхността на Марс на НАСА и ще изучава Червената планета както никога досега. Той ще трябва да издържи на температури, по-горещи от разтопената лава, докато навлиза в атмосферата на Марс, а след това ще се забави от 19 000 до 8 км/ ч , като използва триене, парашути и двигателите си, за да извърши меко кацане на повърхността.

Lockheed Martin публикува видео със спускаемия апарат, който ще полети към Марс, където ще слуша пулса на планетата. 

В клипа се споменават първите мисии. "Всичко започна с 70-те години ... и оттогава сме част от всяка мисия на НАСА на Марс", казват създателите на InSight. Затова нека си спомним и как започна всичко на Марс.

Историческите Viking 1 и 2

Мисията Viking на НАСА е историческа - това е първото кацане на космически кораб на повърхността на Марс и изпращане на изображения оттам. Построени били две еднакви космически кораби, всеки от които се състои от спускаем апарат и орбитален комплекс,  След като влезе в орбитата около Марс, спускаемият апарат се отделя и каца на повърхността на планетата. 

Спускаемият апарат на Viking 1 каца на западния склон на Chryse Planitia (Златните равнини), а този на Viking 2 - на Утопия Планития.

Освен че правят снимки и събират научни данни за повърхността на Марс, двамата апарат провеждот три биологични експеримента, предназначени да търсят евентуални признаци на живот. Тези експерименти откриха неочаквана и загадъчна химическа активност в марсианската почва, но не предоставиха ясни доказателства за наличието на живи микроорганизми в почвата в близост до местата за кацане. Според учените Марс е стерилилен. Те вярват, че комбинацията от слънчева ултравиолетова радиация, която насища повърхността, силната сухота на почвата и химията на почвата предотвратяват образуването на живи организми в марсианската почва.

Мисията Viking е планирана да продължи 90 дни след кацането. Но апаратите продължили да работят много след проектирания срок.

Viking Orbiter 1 продължава четири години и прави 1 489 обиколко на Марс, завършвайки мисията си на 7 август 1980 г. Viking Orbiter 2 функционира до 25 юли 1978 г.  

Поради различията в наличната слънчева светлина и двете орбитални станции са захранвани от радиоизотопни термоелектрически генератори - устройства, които създават електричество от топлината, отделяна от естественото разпадане на плутоний. Този източник на енергия позволил дългосрочните научни изследвания, които иначе не биха били възможни.

Viking Lander 1 прави последното си предаване на Земята на 11 ноември 1982 г. Последните данни от Viking Lander 2 пристигат на Земята на 11 април 1980 г.

Мисията InSight на Марс

Марс е четвъртата планета от Слънцето и по-малкият и по-слабо геоложки активен съсед на Земята. 

InSight ще се приземи в изолирано място и ще трябва да регистрира "марстресения", които НАСА описва като "като светкавица, която осветява структурата на вътрешността на планетата".

Спускаемият апарат ще събира информация чрез три инструмента, включително сеизмометър, наречен сеизмичен експеримент за вътрешна структура, направен от френската космическа агенция.Сеизмометърът "сърцето на мисията".

Учените очакват да регистрират до 100 марсиански земетресения по време на мисията, които трябва да продължи най-малко 26 земни месеца или една марсианска година. Повечето от земетресенията се очаква да бъдат по-слаби от 6.0. Изследването как сеизмичните вълни преминават през кората, мантията и ядрото на Марс, може да помогне на учените да научат повече за състава и дълбочината на слоевете.

Вторият ключов инструмент е чувствителна сонда, която ще следи потока на топлината в подземния свят на планетата. Наречен е Пакет за топлинния поток и физичните свойства и е направен от немската космическа агенция с участието на полската космическа агенция и е първият по рода си, който се използва на Марс. Сондата трябва да достигне 15 пъти по-дълбоко от досегашните мисии на Марс - на дълбочина от три до пет метра, съобщи НАСА.

Третият инструмент служи за точното да следене на местонахождението на спускаемия апарат, докато Марс се върти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини