От х:

Днес в x:

Скрипал получили пълна чаша "Новичок"

За отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия са били използвани от 50 до 100 грама нервнопаралитично вещество в течен вид. Това е заявил генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжия  (ОЗХО) Ахмед Узюмджю, пцитиран от NYT.

Количеството използвана отрова е значително по-голямо от това, което би могло да бъде по създадено в изследователски център, следователно е почти сигурно, че е синтезирано като оръжие, казва той. Все пак уточнява, че не разполага с точни цифри.

Узюмджю потверждава версията, че "Новичок" е бил използван в Солсбъри в течна форма. Експертите от ОЗХО са взели образци от дръжката на входната врата на дома на Скрипал, в парка и от "няколко други места, където са били пострадалите"  Той подчертава, че отровата е била в изключително чиста форма, устойчива към влиянията на околната среда и благодарения на това е станало възможно да се установи видът ѝ.

Генералният директор на ОЗХО подчертава също, че организацията работи по включването на нервно-паралитичното вещество "Новичок" в списъка на химически оръжия, подлежащи на мониторинг. Когато това стане, страните, които разработват или съраняват подобно вещество, ще са длъжни да го обявят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини