От х:

Днес в x:

Пак хаос с таксите за градина, 50 бона по-малко платени за април

    Пълен хаос настана с плащането на таксите за детски градини в Хасково. Някои от забавачките отказаха да приемат пари от родителите тази сутрин, въпреки че обикновено сумите се събират от първо до десето чисто на месеца, съобщиха за Haskovo.net читатели.

    Хаосът с таксите дойде след решението на ОбС от януари да се плаща по лев на присъствен ден на детето, като облекчение за родители от Хасково. Кметът обяви, че решението не е еднозначно, може да се тълкува по няколко начина и го вкара в съда. Внесе в ОбС и свое предложение за размера на таксите, но съветниците го отхвърлиха в петък миналата седмица.

    До 10 май родителите трябва да платят таксата за април. От забавачки обаче отказваха да събират пари и шикалкавят с причината за отсрочването. Директорки и счетоводителки изтъкнаха различни причини. Обикновено се оправдават, че човекът, който изготвя справките, е в болнични до края на седмица. Счетоводителката на една от забавачките пък заяви, че сметките не са направени все още, щели да бъдат готови едва във вторник другата седмица. При нормални условия подобна ситуация би била недопустима, защото парите трябва да бъдат внесени в общината до 10-то число.

    Същевременно по странно стечение на обстоятелствата повечето от директорките и счетоводителките бяха или в отпуск, или в болнични. По телефона те категорично отказаха да бъдат цитирани. Една от шефките на градина заяви, че в забавачката се събират такси, както досега. Тя коментира, че вероятно нейни колежки изчакват със събирането им заради промените. Друга пък заяви, че от днес започнали събиране на парите. Но допълни, че самата тя не знае как да тълкува решението. Освен това поясни, че за миналия месец от общината не са им превели парите за местна дейност, от които се плащат ток, вода, храна и консумативи. Ако ситуацията продължи така, няма да може да си плащаме разходите и до 3-4 месеца може да се стигне до затваряне на градини, разтревожено коментира директорка, която допълни, че трябва да се гласува адекватно решение за таксите - с финансова обосновка.

    В града неофициално се говори, че има устна заповед за отсрочването за събиране на таксите от кмета Добри Беливанов. Той обаче категорично отрече да е разпореждал такова нещо. „Питайте директорките защо не ги събират, аз не съм директор на детска градина. Защо мен питате“, заяви градоначалникът. Той подчерта, че трябва да се изпълнява Наредбата и допълни, че той лично не е правил тълкувание на решението, а поискал такова от органа, който го е издал - ОбС. Полученото тълкувание обаче било направено от председателя на Общинския съвет Таня Захариева, а не от Общинския съвет. Беливанов отново заяви, че решението на ОбС е нескопосано.

    Той припомни, че в решението за промяна в таксите за градина не е направена финансова обосновка за осигуряване на допълнителните средства, които общината трябва да доплати. Беливанов допълни, че в бюджета на общината не са предвидени средства и ако така продължават нещата, пари няма да има. От администрацията уточниха след запитване от Haskovo.net, че за април градините са отчели в общината 54 000 лева, докато преди облекчението от лев на ден са внасяли по около 109 000 лв. месечно.

    „Те се опитват да блокират общината. Това са 12-13 съветници. Това няма да стане“, категоричен беше Беливанов. Оптимистично допълни, че всичко ще си дойде на мястото.

    Обжалваното от кмета решение за таксите е насрочено за разглеждане в Административния съд в Хасково на 27 юни. Делото обаче надали ще приключи в едно заседание, а вероятно ще има и обжалване пред по-горната инстанция. Дотогава напрежението за директорките и родителите ще продължи.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Jh
      JHB
      21 -10
      17:04, 3 май 2018
      Ей, тая кметска комунистическа школовка, пак върти, суче, не бил той, не знаел нищо. Ама толкова ви е акъла, хасковлии, да избирате човек от миналото, в настоящето ( от което той нищо не разбира)
    • 2
      Ro
      Roro
      20 -13
      17:26, 3 май 2018
      Кмета да не шикалкави ами да каже вярно ли е, че вземал незаконно 3000 лева заплата, която сам си бил определил (без решение на общински съвет). Има такава публикация от вчера. За заплатата си поиска ли финансова обосновка, а кмете? Значи когато става въпрос за нашите деца - не може (търсят се всякакви глупави оправдания и се прави всичко възможно да не получим гласуваното облекчение), а когато става въпрос за неговата заплатка и обезщетения на нарочно некадърно уволнени негови близки - може. Всичко е точно.... Дерзай кмете!
    • 3
      Гр
      гражданка, на която й писна
      24 -16
      17:29, 3 май 2018
      Скъпи съграждани, предлагам на 25.05.2018г. от 10.00 часа да излезем всички пред Община Хасково и да спрем този фарс, наречен Беливанов! Съсипа града ни и нас! Няма какво да чакаме края на мандата -има още година и половина! Това е много време, през коете ще затънем напълно! Да си седим мирно и кротко е равносилно на самоубийство! Нищо хубаво не ни очаква нито нас, нито децата ни! Да се опитаме да спасим и малкото, което остана от града ни! Оставка на най-бездарния кмет, които някога е имало Хасково!
      • Ах
        Аха
        17 -1
        07:39, 4 май 2018
        Да махаме кмета ама първо да изметем този общински съвет че са пълни улигофрени
    • 4
      Jo
      John
      26 -12
      17:37, 3 май 2018
      най-бездарните са общинските светици в ОбС начело с председателя!
    • 5
      Пе
      пенсионери
      13 -33
      17:38, 3 май 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 6
      Къ
      Към гражданка, която й писна
      19 -17
      18:04, 3 май 2018
      Браво госпожо, нека има повече будни хора като вас, нека всички хасковлии, които все още ги интерисува града застанем пред общината и свалим този, който ни заблуждава всеки ден.....хасковлии на 25.05.2018 пред общината!
    • 7
      Зо
      Зорко
      27 -7
      18:05, 3 май 2018
      Не се кахърете, граждани ! Всичко ще си дойде на мястото ! Трябва да стане бъркотията, иначе няма как да се оправи. Кметът Беливанов знае две и двеста. Само че, като се разплете въжето и се види кой дърпа юздите и пречи, да не викате после точно обратното. Така че, Споко !
    • 8
      Пе
      пенсионери
      14 -8
      18:18, 3 май 2018
      Недейте да плашите хората с въжето.,от това по лошо няма на къде!
    • 9
      Pa
      Pak li
      15 -4
      18:34, 3 май 2018
      Претоплена манджа. Вече четохме за проблема. Отказът да се събират пари е от вчера, а не от днес....
    • 10
      Ma
      Maika
      11 -2
      19:05, 3 май 2018
      В нашата градина също не приемат такси до 8-ми поради "технически проблеми"
    • 11
      По
      Потърпевш
      19 -8
      20:43, 3 май 2018
      И какво като са с 50 бона по малко. Да ги плати общината. Нали затова плащаме данъци?! Аз нямам дети в градина, но предпочитам моите данъци да отидат за децата и младите семейства, отколкото за екскурзиите на чиновничките до Ленинград или за турския светофар .
      • Ст
        Странен
        12 -1
        00:37, 4 май 2018
        Може колкото и да искаш да предпочиташ, но данък детска градина няма.всеки данък си има обосновка и е определено за какво може да се харчи. Общински съвет е приел бюджет на общинатс по пера. Два пъти го прекроява даже. Защо не е предвидил пари да се покрие разликата от 1лв до реалната цена? То и аз ток плащам, ама си купувам отделно печката, нали?
    • 12
      12
      123
      8 -5
      07:27, 4 май 2018
      Защо не пишете ,,Уважаеми родители, кмета ни натиска да не събираме такси", а си измисляте болнични, технически причини и прочие. Не е достойно
    • 13
      Ма
      Майка
      1 -2
      09:31, 4 май 2018
      В нашата градина също отказват да ни вземат таксата.След като попитах защо,отговора беше след празниците.Така че днес е последен работен ден и ще взимат решение колко ще ни струва таксата за април.
      П.С.От 10год.за пръв път ми се случва да ме върнат,тъй като и голямото ми дете посещаваше същата градина.
      Да видим кАкво ще измислят
    • 14
      Ма
      Майка
      5 0
      11:57, 4 май 2018
      Таксите в цдг 15 "слънце" се събират!!!
    • 15
      Ро
      Родител
      4 0
      12:01, 4 май 2018
      Не мога да коментирам за другите градини, но в нашата градина № 15 в кв. Орфей такси се събират.
    • 16
      Фк
      ФК
      4 -8
      12:23, 4 май 2018
      Директорките на детските градини да вземат да си п... Виж коментара
    • 17
      Та
      ТАКА ДЕ
      4 0
      16:43, 4 май 2018
      Ток и вода се плащат от местна дейност т.е от кмета. Другите средства от дьр жавна дейност са само за заплати, жено зла и неграмотна!
    • 18
      Ве
      Вес
      1 -1
      10:08, 5 май 2018
      Жалко,докато ние се деркаме и търсим кой въведе това абсурдно решение от н. нар „облекчение” първо ще пострадат децата. Качеството на храната ще падне далеч отвъд границата на минималното качество.Какви ли бъркочи ще им сервират за левче на ден? 😵
    • 19
      Ох
      Охааа
      1 0
      15:19, 5 май 2018
      Драги ми мами, тати, баби и дядовци та за левче децата ни трябва да ходят зимата с кожуси и ямурлуци обути и обвити в кожи за топлинка и да се въоръжим да започнат да ги хранят с циганска баничка или казано с филия с сол, червен пипер и олио ако стига това левче че иначе ще сме съгласни и без олио да има хлебец защото за нас - кутия цигари 5.00 лв., чаша кафе поне 1.50 лв., безалкохолно 2.50 е това е за нас за сутришен разход но ни се пие и пуши и след обяд какво да правим кмета трябва да ни гледа удоволствията така както умните Герберчета наредят да така е .............
      • Х
        Х
        1 0
        23:11, 5 май 2018
        Защо да чакаме до 25-ти, защо първо, не откажем всички да плащаме такси. И с 25лв и без тях положението в градините не е цветущо! И какъв му е проблема на пенсионера не мога да си обясня, но май мястото му Не е на този стол, а на пейката на селския ДУВАР.

    Видеа по темата

    Последни новини