От х:

Днес в x:

Историята на римския император Нерон, който опожарил Рим

Римските императори рядко са били избирани заради лидерските си качества. Някои от тях историята определя като изключително жестоки и дори луди хора. Смята се, че точно такава комбинация от лоши качества е притежавал римският император Нерон. Някои историци днес го приемат като един от първите антихристи.

Римският император Нерон управлява от 54 до 68г. сл. Хр. Управлението му е свързано с репресии и жестокост. Съвсем малко на брой са писмените източници от епохата, в които са запазени положителни оценки за него.

Той е известен както с редица убийства, включително и тези на майка си и доведения си брат. Твърди се, че по негова заповед  е екзекутирана и съпругата му – Октавия.

Едно от най-шокиращото му деяние е опожаряването на Рим.

В нощта на 18 юли 64 година в Рим се случва едно от най-ужасните бедствия. В югоизточната част на Циркус Максимус, в близост до хълмовете Палатин и Целий възниква голям пожар. Засилен от летните ветрове, огънят обхваща множеството магазини в района, пълни с леснозапалими материали. Пожарът унищожил голяма част от античния град.

Според някои източници самият император предизвикал пожара, но обвинил християните и започнал да ги избива безмилостно.

През 68г. избухнали въстания на галските и испанските легиони, както и на преторианската гвардия и Нерон се принудил да избяга от Рим. Сенатът го обявил за обществен враг и Нерон се самоубил на 9 юни 68г.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини